ИСТОРИЈСКИ УСПЈЕХ ДГ „СТАРЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ“: Александар Таушан други пут најбољи гуслар Србије (ФОТО)

  • Доминација ДГ Стара Херцеговина из Београда обиљежила је 29. фестивал гуслара у Србији који је одржан протеклог викенда у Народном позоришту у Ужицу, а на коме је учествовало више од 80 гуслара.

 

Гуслари Милан Мрдовић, Александар Таушан, Срђан Авдаловић и предсједник друштва Слободан Бобан Драшковић

ДГ Стара Херцеговина је направила јединствен успјех, јер се никад у историји фестивала у Србији није догодило да прва три мјеста освоје гуслари из истог друштва.

Појединачни побједник овогодишњег фестивала је народни Александар Таушан, који је поновио успјех из 2017. године.

Срђан Авдаловић, Александар Таушан и Милан Мрдовић

Друго мјесто освојио је народни гуслар Милан Мрдовић који је од ове године члан ДГ Стара Херцеговина, док је треће мјесто припало Срђану Авдаловићу.

У екипној конкуренцији друго мјесто је освојило ДГ Филип Вишњић, а треће ШГ Сандић из Београда.

Стручни жири ове године су чинили Вељко Ђурановић, Саша Лакетић, Миладин Мојсиловић. др Јово Радош и Драган Куч.

Ово је уједно била прилика да Савез гуслара Србије изрази захвалност Радиши Томашевићу за изузетан допринос у његовању и очувању српске гусларске традиције.

Фестивал је одржан под покровитеством Министарства културе и Града Ужица , а у организацији гусларског удружења “Право у жицу у Ужицу” који се показао као изузетан домаћин.

 

Предсједница овог друштва Ивана Ивановић се потрудила да свим учесницима фестивала укаже пажњу. Организован је и обилазак града и упознавање са културно историјским наслеђем Ужица.

Савез гуслара Србије је у знак захвалности Ивани Ивановић поклонио икону Светог Василија Острошког и Тврдошког

 

Дан након историјског успјеха ДГ Стара Херцеговина је у својим просторијама прославила своју славу Светог Вукашина Јасеновачког. Предсједник друштва Слободан Бобан Драшковић је имао пуно разлога за задовољство, јер су колекцији и до сада најтрофејнијег друштва стигла нова четири пехара.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ИСТОРИЈСКИ УСПЈЕХ ДГ „СТАРЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ“: Александар Таушан други пут најбољи гуслар

Оставите коментар