У ЧАСТ И СЛАВУ МИРКА БУТУЛИЈЕ: Бајкери „Старе Херцеговине“ у посјети завичају (ФОТО)

  • Мото Клуб „Стара Херцеговина“ из Београда ове годинe обиљежава мали јубилеј – пет година постојања.

 

У данима око Видовдана бајкери „Старе Херцеговине“ обилазе завичај у знак сјећања на  првог предсједника и једног од оснивача овог клуба Мирка Бутулије који је трагично страдао 2019. године.

Зато ове туре већ по традицији носе његово име.

Оснивачи мото клуба Стара Херцеговина

Мирко Бутулија је заједно са Небојшом Мандићем, Борком Драшковићем и Дејаном Стојићем основао клуб који је имао пуно запажених активности.

Познати као велики поштоваоци православне традиције обишли су више од 50 српских манастира међу којима су: Лелић, Ћелије, Крушедол, Велика Ремета, Гргетек , Милешева, Морача, Острог, Косијерево, Добрићево, Фенек, Ждребаоник, Тврдош, Манасија, Свети Петар Цетињски, Вазнесење Господње и Преображење у Овчар Бањи.

Као најизузетнији доживљај, чланови клуба истичу одлазак на Свету Гору и посјету манастиру Хиландар 2017. године.

Овај клуб препознатљив је далеко ван граница наше земље. У братским су односима са чувеним Путиновим „Ноћним вуковима“ из Русије и њиховим огранцима у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Од прошле недјеље клуб Стара Херцеговина бројнији је за 3 нова члана Ивана Јовановића, Горана Петровића и Жарка Шормаза

Клуб сада броји 12 чланова. Функцију предсједника обавља угледни београдски привредник Марко Пурковић, поријеклом из Калиновика, док је почасна предсједница клуба Маријана Бутулија.

Испред хотела Моско: Одмор код омиљеног херцеговачког домаћина Драгана Аћимовића

Ове године на пут из Београда 25. јуна пошли су: Небојша Мандић, Марко Пурковић, Видак Радишић, Саша Шкипина, Иван Јовановић, Срђан Букилица, Дејан Лукић, Жарко Шормаз и Лазар Бутулија.

Традиционално на пут су, са благословом свештенства, кренули са платоа Цркве Светог Марка.

Незаобилазна станица овог путовања је Моско гдје су чланови клуба запалили свијеће на гробу Мирка Бутулије и обишли цркву Покрова Пресвете Богородице која је подигнута прије 200 година, а од прошле године уписана на листу националних споменика.

У наставку путовања бајкери „Старе Херцеговине“ обићи ће, већ по традицији, манастир Тврдош, Саборну цркву Преображења Господњег и Херцеговачку Грачаницу у Требињу да би се на Видовдан вратили у Београд.

Т. Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: У ЧАСТ И СЛАВУ МИРКА БУТУЛИЈЕ: Бајкери „Старе Херцеговине“ у посјети завичају (ФОТО) - ХЕРЦЕГОВАЦ.НЕТ

Оставите коментар