ЖАРКО Ј. РАТКОВИЋ: Војвода Лука Вукаловић је херцеговачки Карађорђе! (ВИДЕО)

  • Гост јутарњег програма РТВ Херцег Нови био је Жарко Ј. Ратковић, предсједник Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду.

 

Повод за овај разговор је велики јубилеј – 200 година од рођења и 150 година од смрти херцеговачког војводе Луке Вукаловића.

Ратковић је у разговору истакао да је Удружење Требињаца у Београду крајем прошлог вијека настало како би помогло завичај у тешким ратним временима, а да је посљедњих година фокусирано на културу и сјећање на славне Требињце који су задужили српски род.

Један од оних на који су Херцеговци, а посебно Требињци, нарочито поносни је српски војвода Лука Вукаловић, коме се Удружење одужило штампајући репринт књиге легендарног историчара Владимира Ћоровића “Лука Вукаловић и херцеговачки устанци 1852-1862” са прилозима, међу којима је и текст Јована Накићеновића, као и репортаже настале поводом откривања споменика овом јунаку у Гајдобри, Требињу и на зубачким Ублима.

Књигу по симболичној цијени од 500 динара можете поручити овдје.

Погледајте снимак гостовања.

Захваљујемо РТВ Херцег Нови на уступљеном материјалу.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар