Обиљежена 25. годишњица почетка Одбрамбено-оптаџбинског рата

  •  Полагањем цвијећа на споменик браниоцима Требиња, данас је обиљежена двадесет пета годишњица почетка Одбрамбено-оптаџбинског рата на овом подручју.

spom
Тај први октобар 1991. године први је, и уједно један од најтежих дана Отаџбинског рата на требињском подручју. Тог дана од артиљеријске ватре од стране хрватских паравојних формација на ширем подручју Иванице погинуло је 19 припадника ЈНА и више њих рањено, међу њима осам Требињаца.
Петар Мишељић, предсједник требињске Борачке организације, каже да се почетка ратних дејстава на овом подручју присјећају сваке године, прије свега да би се поклонили страдалим саборцима.

„Први октобар био је један од најтежих и најтужнијих дана рата – у нападу хрватских паравојски само за један дан погинуло је 19 војника ЈНА, а међу њима и 8 Требињаца и један Гачанин“. Све се, истиче, догађало на Иваници, територији тадашње општине Требиње.

Парастос за погинуле у Хуму

Парастосом за шест погинулих бораца из мјесне заједнице Хум, данас је обиљежено 25 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата на овим просторима. Цвијеће на споменик погинулим у дворишту некадашње школе на Хуму положила је делегација Градске борачке организације, Града Требиња, родбина и саборци.

Миодраг Вишњић први је ратни рањеник у Херцеговини. “Око шест сати ујутро су нас напали, нисмо знали шта се догађа, погинули су сви око мене, само сам ја остао. Много наших суграђана је заборавило дaнашњи дан, а није то тако давно било. Жао ми је што нас овдје данас није било више, каже Вишњић.

Саша Пешикан, предсједник Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ из Требиња каже да је за дјецу и породице погинулих бораца ово посебан дан.
„Ми смо овдје да грађане Српске позовемо на јединство и саборност. Прије двадесет пет година сви смо били као браћа, а сада је ситуација потпуно другачија, али морамо бити сви јединствени уколико РС жели да опстане.“, каже он.

М.И. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар