У Мостару обиљежена годишњица рушења Старога моста

  •  У Мостару је у суботу обиљежена годишњица рушења Старога моста. У 10:16 минута, у тачно вријеме када се 1993. године лук Старог моста обрушио у Неретву, Јасмин Кресо извео је скок без пљеска, а мостарски основци и средњошколци у Неретву су бацили цвијеће.

Фото: Анадолија

Портпарол Клуба скакача „Мостари“ Саша Оручевић казао је како је рушење Старог моста најцрњи дан у новијој историји града на Неретви.

„Стари мост представљао је симбол љубави, суживота и свега онога чега се људи у задње вријеме одричу. Данас смо скоком без аплауза послали поруку да се никад нигдје у свијету не понови оваква глупост или било шта слично рушењу Старог моста“, казао је Оручевић.

Скакач са Старог моста Јасмин Кресо казао је како му је ово био најтежи, а уједно и најдражи скок у животу.

„Догађај који се догодио на данашњи дан доживљавам са сузама у себи, осјећаји су ми помијешани и овај скок ми је најтежи и најдражи у исто вријеме. Прије скока сам се молио и за себе и за све погинуле борце и бранитеље, волио бих да су временски увјети били другачији, била је потребна велика храброст, али то је наш посао и ми ћемо га обавити без обзира на све“, казао је Кресо.

Стари мост дјело је турског градитеља Хајрудина, а саграђен је у раздобљу између 1557. и 1566. године.

9. новембра 1993. године Стари мост срушио се након што је оштећен топничким хицима испаљеним с положаја ХВО-а.

Обнова Старог моста почела је 2000. године, а 2004. реконструисани мост је отворен. Сљедеће године уврштен је на УНЕСЦО-ову листу свјетске баштине.

ИЗВОР: НЕЗАВИСНЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар