Бањалучке „Народне новине“ због клевете плаћају одштету Вучуревићу и Иванковићу

  • Наводи у листу „Народне новине“ који појединце из Градске управе у Требињу оптужују за наводне злоупотребе приликом организовања дочека 2013. године на градском тргу – нису истинити, због чега ће овај лист, за претрпљене душевне болове, градоначелнику Славку Вучуревићу и менаџеру у Градској управи Радославу Иванковићу морати да исплати одштету у висини од по 2.500 КМ.

presuda
Ово је судски епилог тужбе за клевету коју су Вучуревић и Иванковић поднијели против бањалучког листа.
Вучуревић и Иванковић тужили су „Народне новине“ због навода у тексту „Славко труба“, у којем је овај лист тврдио да је приликом ангажмана пјевача Душка Кулиша за наступ у новогодишњој ноћи „Славко Вучуревић у овај спектакл…’увукао’ себи одане људе, па је тако главни организатор прославе Радослав Иванковић за организацију Вучуревићеве Нове године добио 12.000 КМ“.

Основни суд у Требињу је „из проведних доказа утврдио да елементи и чињенице изнесени у спорном чланку нису истинити, па да Законом о заштити од клевете не може пружити заштиту изражавања туженом /Народним новинама/ датом у спорном чланку, а посебно што тужени нису предложили, а ни провели било који доказ који би оспорио наводе изнесене у тужби“ Вучуревића и Иванковића.
Због тврдњи које „не представљају објективну и тачну инфомацију“, којима се „задире и у сферу приватног живота, иако се односи на питања политичког и јавног значаја“, те што одговорни у листу „нису објавили исправку текста, односно опозвали га или упутили извињење“ – првостепени суд је обавезао тужене „да солидарно надокнаде штету, и то Славку Вучуревићу у износу од 6.000 КМ, а Радославу Иванковићу у износу од 4.000 КМ“.
Исто је недавно утврдио и другостепени, Окружни суд у Требињу на жалбу „Народних новина“ закључивши да она „не доводи у питање правилност и ваљаност побијане пресуде“, али је смањио висину одштете на по 2.500 КМ, због правног стандарда да Вучуревић и Иванковић, као јавне личности, „морају имати виши праг толеранције у односу на јавну критику“.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар