ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ: Нову владу Црне Горе да не састављају амбасаде

  • Грађани Црне Горе су изборима показали какву скупштину и владу желе, и само њима и њиховим политичким изабраним представницима припада то неотуђиво и суверено право да је креирају и бирају, саопштио је амбасадор Републике Србије у Црној Гори Владимир Божовић.

Он је за „Дан“ рекао да нову владу Црне Горе неће и не треба да бира ниједна амбасада.

„Ниједна страна амбасада у Црној Гори то право нема, а познајући и високо ценећи и поштујући уважени дипломатски кор и моје драге колеге амбасадоре, ни амбицију да то чини. За оне који то не разумеју и другачије представљају, реторички постављам питање зашто онда и амбасада Србије, на чијем сам челу, то право такође не би имала, представљајући Републику Србију као највећу регионалну државу Западног Балкана и имајући у виду 30 процената грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби“, нагласио је Божовић.

По његовом мишљењу, када би то тако било и могло, исто право не би одрицао ни колегама амбасадорима Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, и то сходно процентима њихових сународника који живе у Црној Гори.

„Али поштујући мултиетнички и мултиконфесионални карактер суверене и независне државе Црне Горе, наша улога као дипломата је дефинисана Бечком конвенцијом и најбољим пријатељским намерама, првенствено наших билатералних односа и интереса. Зато још једном у овом важном и историјском тренутку наглашавам и понављам да нову владу Црне Горе неће и не треба да бирају ни амбасада Немачке, САД, Србије, ЕУ, Русије или било које друге стране државе већ је то искључиво и ексклузивно право Црне Горе и њених институција и грађана у складу са највишим демократским европским и светским стандардима и нормама“, саопштио је Божовић, преноси РТЦГ.

Преузето са srpskenovinecg.com

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар