АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: Јачање србофобије највише користи може донијети Србима

  • Србија и Република Српска највише подсјећају на некада подијељену Њемачку, каже историчар из Београда Александар Раковић наводећи да, ако је међународна заједница прије 30 година, након рушења Берлинског зида, аминовала уједињење Источне и Западне Њемачке, онда би то исто право данас требало да имају Србија и Српска.

На руку Србима, како каже, иду и посљедњи потези бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који су на једној од посљедњих сједница Предсједништва ставили, а онда и гласали за то да БиХ призна независност самопроглашеног Косова.

– Они су на овај начин само још једном показали своју србофобију. Србима, политички гледано, све то јако одговара јер након тога ти исти србофили немају више права да говоре како би било спорно евентуално раздруживање унутар БиХ, односно стварање самосталне Републике Српске, која би онда са Србијом могла направити неку врсту федерације. Потребно је тежити природним решењима, а не вештачким које већ годинама деле и свађају народе на простору Балкана. Овако организована БиХ је нанела велику штету свим народима. Стога, ако је било нормално и природно да се Немци уједине, што би сада било спорно да то и Срби ураде? То је потпуно легитимно и легално право у свим плуралистичким државама. То је демократија – истакао је Раковић за “Глас Српске”.

Овај историчар се у наставку овог интервјуа осврнуо и на политичка дешавања у Црној Гори, али и објаснио зашто сматра да би процес помирења Срба и Албанаца требало да крене управо из ове мале медитеранске земље.

  • ГЛАС: Да ли је након формирања нове скупштинске већине и приједлога да мандатар за нову Владу Црне Горе буде Здравко Кривокапић отворено ново поглавље у историји Црне Горе?

РАКОВИЋ: Несумњиво да јесте, али сачекајмо да буде формирана и нова влада, те да видимо који ће бити први потези нове власти, па ћемо онда извлачити и закључке. За сада не иде све лако, а што је било и очекивано. У Црној Гори је дошло до тектонских поремећаја и сигурно је да ће требати времена да се многе ствари слегну и поставе на право место.

  • ГЛАС: Да ли очекујете да Мило Ђукановић истакне бијелу заставу, те како уопште коментаришете његову изјаву да ће Црну Гору, ако буде потребно, бранити и из шуме?

РАКОВИЋ: То је била изјава очајника. Такве изјаве се обично дају са капуљачом на глави. Или фантомком. То раде припадници терористичких организација ИРА и ЕТА. Он је на овај начин позвао своје присталице на тероризам и побуну. Наравно, ова изјава је сасвим бесмислена, али и изузетно опасна. Уверен сам и да ће се Демократска партија социјалиста након ових избора распасти. Та странка нема више никакву будућност. Један од првих потеза нове власти требало би да буде сређивање бирачких спискова како би био елиминисан велики број фантомских гласача. Према неким незваничним процјенама, њих у бирачким списковима има између 70.000 и 100.000. Црна Гора има несразмерно велики број гласача у односу на број становника. По томе су јединствени у свету. Када се све то среди и ишчисте сви ти спискови, извесно је да ће Ђукановићеви социјалисти на наредним изборима изгубити великом већином. Једноставно, не видим их у будућности на политичкој сцени. Те њихове сепаратистичке гласове преузеће неке друге странке. Верујем да ће Црна Гора за неке две године бити сасвим другачија и нормалнија држава. Сви они који добро мисле овој држави, а ту мислим и на људе из Србије и Српске, морају да буду стрпљиви и дају прилику новој влади у Подгорици. Посебно би било важно када би та нова влада изгурала читав мандат, јер та ДПС-ова “хоботница” се не може тако лако победити за само годину дана. Потребно је времена како би се све то “очистило” и деконтаминирало.

  • ГЛАС: Из ДПС-а истичу како је након избора наводно постало јасно да је борба СПЦ за светиње, у ствари, била борба за управљање државом.

РАКОВИЋ: То су глупости и небулозе. ДПС је, у ствари, својим непромишљеним потезима изазвао читав народ. Одлуком да донесе један разбојнички Закон о слободи вероисповести, режим је увукао Српску православну цркву у политичке токове Црне Горе. Митрополија није имала намеру да се меша у државне послове. И никада није, иако ја мислим да је у појединим случајевима и требала, рецимо када су драстично била угрожена нека од права српског народа у Црној Гори.

Црква је једноставно испровоцирана да стане у одбрану својих светиња. У том политичком сукобу Митрополија црногорско-приморска је однела победу над Демократском партијом социјалиста и Милом Ђукановићем. Они сада немају права да се љуте. Када имате такав режим који је изгубио сваки компас, онда је било и очекивано да ће они једног дана сами себе покопати. Истраживања рађена још у марту ове године говорила су да ће ДПС изгубити изборе и пасти са власти. Тадашње процене су биле да би Демократски фронт и Демократе могли имати скупштинску већину. Да су бирачки спискови били ишчишћени, то би се и догодило. Остаје питање због чега су они који су за Ђукановића радили истраживање јавног мњења то крили. Три су могућа одговора. Први је да су се додворавали великом вођи. Други би могао бити да је Ђукановића неко свесно навео на танак лед, а трећи да је он био упознат са реалним стањем, али је веровао да ће крађом гласова ипак победити. То се, наравно, није десило.

  • ГЛАС: И поред свих притисака и непристојних понуда лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић одржао је ријеч и остао досљедан свом ставу да режим мора пасти. Како гледате на овог младог човјека?

РАКОВИЋ: Истина, није му било нимало лако. Требало је све то издржати, све те притиске са стране. Он је одржао реч. Али, морам рећи и да је било извесне непринципијелности код њега, а поготово када су у питању неке спорне теме које годинама деле Црну Гору. Потписан је коалициони споразум којим се верификоване неке спорне ствари, а ту пре свега мислим на лажну црвено-жуту заставу, химну коју је написао усташа Секула Дрљевић, косовско-метохијско питање, али и питање чланства Црне Горе у НАТО-у. Такође, лидерима Срба у Црној Гори, а који се још од 1997. године боре против Ђукановићевог режима, сада је онемогућено да буду министри у новој влади. Они су заслужили та места, јер је коалиција “За будућност Црне Горе” остварила најбољи опозициони резултат. Било би нормално да они сада партиципирају у новој влади, али Абазовић се противи томе. Он инсистира на формирању некакве експертске владе и верујем да је он такве сугестије добио од представника појединих иностраних амбасада. Када имате један такав широк конгломерат учесника у изборима, онда сте приморани да правите разне компромисе, чак и оне непринципијелне. Такође, битно је нагласити и да су странци свесно пустили Мила Ђукановића низ воду. Америчка амбасадорка је још у ноћи избора послала циркуларни и-мејл свим западним амбасадама у ком их је обавестила да је ДПС изгубио изборе, а опозиција однела чисту победу.

  • ГЛАС: Како коментаришете то што су се и поједини медији из ФБиХ, али и са Косова и из Албаније ставили у службу владајућег ДПС-а како у предизборном, тако и у овом постизборном процесу?

РАКОВИЋ: То није ништа друго до србофобија. Нема другог објашњења. Зато су и ти медији били против опозиције, јер Демократски фронт и Демократе окупљају Србе у Црној Гори. Али на последњим изборима се показало како пролази једна таква политика и неразумна идеологија. Када имате једну такву енергију која је толико негативна, онда се она по правилу окрене против тих који зраче њоме.

  • ГЛАС: Утисак је да се и на Косову спроводи иста матрица као и у Црној Гори, те да се отимањем српске културне баштине покушава уништити све српско?

РАКОВИЋ: Све је то тачно, али верујем да ће ова победа опозиције у Црној Гори бар делимично зауставити те процесе. Након дебакла Ђукановићевог режима, ни албанским сепаратистима више неће бити тако лако да провлаче нешто што је доживело дебакл у њиховом суседству.

Такође, мислим да је ово идеална прилика да Срби и Албанци једни другима пруже руку помирења. У Црној Гори су те националне напетости најмање. Нема спорних питања, те мислим да би управо одатле могао да крене процес помирења и изналажења решења за тако тежак спор као што је српско-албански.

Замрзнути питање ЗСО

  • ГЛАС: Да ли очекујете да на КиМ буде формирана заједница српских општина?

РАКОВИЋ: Од тога нема ништа. Албанци то неће никада дозволити. То не треба да брине Србе, јер има других механизама да српско питање на КиМ буде решено на правичан и прихватљив начин. То сада није могуће. Потребно је бити стрпљив и нигде не журити. Доћи ће време када ће то питање бити решено. Док до тога не дође, то питање је потребно потпуно пацификовати и замрзнути.

Вељко Зељковић /ГЛАС СРПСКЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар