Шћепану Алексићу награда „Слово Подгрмеча“

  • Овогодишњи добитник књижевне награде “Шушњар” је Стево Грабовац, а награде “Слово Подгрмеча” Шћепан Алексић, саопштио је данас организациони одбор Књижевних сусрета “Шушњар 2020”.

Грабовац је награду добио за роман “Мулат албино комарац” у издању “Имприматура” Бањалука, а Алексић за роман “Чекајући жуту војску” у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Након завршетка конкурсне процедуре, жири у саставу – предсједник Нина Говедар и чланови Данијел Дојчиновић и Јелена Којовић Тепић, образложио је да је добитник награде “Шушњар” роман у којем аутентичан приповједачки глас проговара о судбини једне генерације.

Овај роман представља глас урбане омладине у рату – без осуде, без жеље за осветом – егзистенцијална агонија из перспективе градског дјетета – наводи се у образложењу.

Роман награђен “Словом Подгрмеча”, према оцјени жирија, тематизује локални хронотом и “свједочи о страдању као једном од најпостојанијих елемената српске историје”.

Осим добитника, на овогодишњи конкурс стигле су и пријаве Уметничког клуба “Расковник” из Смедерева, који је за добитника награде предложио Јована Бундала, писца који живи у Београду, а поријеклом је са подручја Санског Моста, те Драгане Крагуљ, књижевнице из Приједора.

Награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча” додјељују се сваке године у оквиру Књижевних сусрета “Шушњар”, а у спомен на страдале Србе, Јевреје и Роме 1941. године у Санском Мосту.

Због ванредне ситуације коју је проузроковала епидемија вируса корона, ове године ће бити уприличена само свечана додјела награда, али не и уобичајени програм и учешћа књижевника.

СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар