СПАСИТИ СРПСКУ ИМОВИНУ У ФБиХ

  • У Београду је одржан састанак о заштити имовине Срба у ФБиХ, на којем су учесници из Републике Српске и Србије указали да је потребно анимирати људе да се укључе у борбу за заштиту своје имовине, а нарочито земљишта које користе Бошњаци без икакве надокнаде, због тога што власници тих посједа нису присутни на том терену.

 

На скупу у Вили Републике Српске, посвећеном реализацији закључака недавне конференције о заштити имовинских права Срба у ФБиХ, која је одржана у Требињу, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да ће конференција дати резултате ако се све стави у оквире система и ствари поређају како треба.

ЦИЦОВИЋ: Учинити све да се српска имовина не прода у бесцијење

„Ми овдје имамо два посла. Први је да анимирамо све наше људе да, прије свега, учествују и заштите своју имовину на начин да се евидентирају, односно идентификују да је то њихова имовина. Друго, треба учинити све да се та имовина не прода у бесцијење и да заштитимо имовину за коју нема купца, а сви знамо да је користе Бошњаци“, објаснио је Цицовић.

Он сматра да оба процеса захтијевају ангажман удружења, медија и влада Српске и Србије, а у све ће бити укључено и Представништво Републике Српске у Србији са свим својим капацитетима.

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да највећу помоћ у заштити имовине може да пружи Српска православна црква, поготово тамо гдје не могу да се пронађу насљедници власника имовине.

„Треба урадити све да се имовина Срба у ФБиХ сачува и да не буде отета, јер ако је наши људи не идентификују у ФБиХ и не упишу у земљишне књиге, то ће постати туђа имовина и неће бити могуће да се ствар врати на пређашње стање“, упозорио је Цицовић.

Он је истакао да је питање шта уопште може да се уради уколико имовина није уписана у законском року, додајући да на простору ФБиХ постоји правно насиље.

„У правној држави је незамисливо да ми неког анимирамо и молимо да уради оно што је по закону право сваког грађанина. Ми наше активности морамо да институционализујемо и све спроведемо у складу са законом и у нормалној процедури како добра намјера заштите имовине не би била погрешно протумачена“, указао је Цицовић.

ЦУЦИЋ: Порези су проблем!

Комесар за избјеглице Србије Владимир Цуцић истакао је да је у овој причи најважније мотивисати људе да се пријаве за уписивање своје имовине у ФБиХ.

„Све оно за шта неко плаћа порез, ту ће се људи јавити. Али, где се не плаћа порез и где нико не оре, ту ће бити проблема“, оцијенио је Цуцић.

Он је упозорио да ће још горе бити у случајевима гдје је по 20 насљедника, због чега они немају мотив да воде оставинске поступке.

„Ипак, ми морамо да нађемо начин да мотивишемо све те људе и објаснимо им због чега је ово важно“, поручио је Цуцић.

ВУЈАДИНОВИЋ: Успјех је спасити и десет имања!

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић сматра да је послије иницијалног састанка у Требињу, на којем је идејно заокружено оно што је раније започето, дошло вријеме да се искристалишу конкретни приједлози.

„Уколико би ови наши састанци и ово шта радимо резултирали тиме да спасимо десет имања, мислим, да би то било корисно“, рекао је Вујадиновић.

ПРЕДРАГОВИЋ: Ово није волонтерска већ институционална помоћ!

Директор РУГИПП Републике Српске Босиљка Предраговић истакла је да је важно да институције укључене у заштиту имовинских права Срба у ФБиХ покажу да су озбиљне у тој намјери.

„Свим Србима којима је то потребно треба да покажемо да ово није нека волонтерска већ институционализована помоћ. Уз Србију и њене институције ми очекујемо да се та помоћ и њена реализација дигну на виши ниво“, рекла је Предраговићева.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон сматра да је најважније од свега то што се људима који су огорчени због неправде сада нуди рјешење.

 

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар