ПОДОСОЈЕ: Владика Григорије на освештању црквено-народног дома

  • Јуче је у билећком селу Подосоју освештан црквено-народни дом намијењен за обиљежавање и организовање скупова како вјерског, тако и неформалног окупљања.

petar-p

Свету Литургија у оближњој цркви Свегог великомученика Георгија  служили су:  игуман манастира Голија Данило Трпчевски, игуман манастира Косијерево Арсеније Самарџић и парох Александар Грчић. Након литургије, којој је присутвовао велики број људи, они су обавили освјештање дома и куће задужбине трговца Сима Ђурковића из 1892. године коју су обновили Тркља Мишов Перо и Тркља Трипов Божо.

Обнова је започета 22. јула 2015. године.

petar l

Темељи је освјештао 13. септембра упокојени отац Драго Цвијановић и свештеник Раденко Копривица.

Објекат се састоји из двије капеле, санитарног чвора, кухиње и сале која може да прими 220 људи. Главни финасијер и покретач акције био је Ранко Драгов Бошњак уз помоћ и ангажовање Подосојана и људи окупљених око храма Светог великомученика Георгија у Подосоју.

Радови на објекту завршени су крајем марта, када се прешло на околно уређење. Радови су се изводили активно током свих мјесеци, почев од јула 2015. године, сем мјесеца јанура, кад је направљена пауза због празника. Објекат је у потпуности опремљен и климатизован, између осталог и заслугом Пера Илијиног Лисова. У току обнове дома показана је добра воља и велика слога међу мјештанима.

petar j

Освјештању је присустовао и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Он је благословио народ и трпезу и преломио славски колач у помен на Светог Вукашина Клепачког. Подосојани су, по ко зна који пут, доказали да су добри домаћини и организатори.

У име народа и Црквеног одбора Подосоја, скупу се обратио Радивоје Шешлија. Он се захвалио присутним на одзиву, а посебно се захвалио Ранку Бошњаку коме је уручио и пригодан поклон.

Народу се обратио и владика Григорије.

petar ble.

 

аутор: Петар Војновић
извор: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар