Владика Атанасије: Покајање – повратак човјека достојанству

  • Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије обавио је данас славски обред поводом обиљежавања крсне славе Казнено-поправног завода /КПЗ/ Требиње – Милосрдни Самарјанин.

vladika-atanasije-predavanje-11-3

Након ломљења славског колача, епископ Атанасије је у пригодној бесједи рекао да је за човјека све оно што је добро и милом Богу приступачно, те изразио увјерење да је у КПЗ-у Требиње добар однос према људима који ту бораве.
Епископ је истакао да се и у овој установи, као и у цјелокупном друштву, мора знати за ред.
„Свима су потребни озбиљност и одговорност, али и покајање“, рекао је епископ Атанасије и поручио да нико не смије да заборави да је покајање повратак човјека достојанству и да повлађивати злу значи продужавати га.
Директор КПЗ Требиње Славиша Јанковић рекао је да у овој установи полузатвореног типа, која се налази у урбаном дијелу града, тренутно борави 40 затвореника, истичући да никада није забиљежен ниједан проблем са затвореницима, нити покушај бјекства.
Према његовим ријечима, затвореници су осуђени углавном на казну затвора до три године, али има и оних осуђених на 10 година.
Он је навео да се затвореници настоје упослити како би се осјећали друштвено корисним – ангажовани су на разним пословима, од радова на реконструкцији школа, болница и домова здравља, до печења хљеба, рада на фарми, а омогућено им је и бављење спортом.
Јанковић каже да је у плану да затвореници у кругу установе граде цркву од дрвета која би, у случају измјештања објекта, могла лакше да буде премјештена.
Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у посљедње три године издвојила око 150.000 КМ за овај завод, те да су захваљујући тим средствима реконструисане просторије и проширен капацитет објекта на јужној страни за 30 одсто.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар