НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ: Владика Атанасије дочекао вјернике на Јабуци (ФОТО+ВИДЕО)

  • Грађани који су се јутрос окупили на паркингу испред београдског Центра „Сава“  стигли су до цркве Светог Илије на Јабуци. Литија се кретала ауто-путем „Милош Велики“ до Чачка, затим преко Пожеге, Ужица, Златибора, Нове Вароши и Пријепоља до Јабуке, у близини границе са Црном Гором.

У Цркви Светог Илије окупљенима се обратио епископ милешевски Атанасије (Ракита) по чијем је благослову литија и одржана.

Поред нас су наше светиње, рекао је владика Атанасије и подсетио да милешевска епархија спаја све што је свето на простору Србије и Црне Горе.

 

„У Црној Гори се наша браћа боре за очување светиња, за повезивање континуитета свега доброг и светог што је у темељу наше историје“, истакао је владика приликом обраћања окупљенима на Јабуци.

Он је навео да су наше светиње настале на љубави и да их бранимо зато што у себи садрже све оно што је најбоље од Бога и човека.

„Оне обезбеђују наше трајање и постојање.Ми бранимо не само појединачне случајеве светиња већ стремљење ка светом и честитом континуитету. Ова борба је показала да вам је стало до светиња, хтели сте да покажете да стремите ка остваривању честитога. Ауто литија је икона, гаранција нашег трајања. Ако Бог види нашу добру намеру, све ће бити надопуњено“.

Овај скуп није могао да протекне без бајкера Старе Херцеговине

Жељко Чуровић, организатор литије и председник Савеза Срба из Црне Горе, рекао је да су црногорске полицијске снаге зауставиле колону подршке која је хтела да дође из Црне Горе.

Спутњик
Фото: Приватна архива

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар