ВИДЕО: Пребиловци у Христовом наручју

Када се ишчита и чује прича о Пребиловцима, човјек остане затечен, запањен, збуњен свим оним шта је, како је и зашто је учињен злочин, који кроз  прошли вијек  траје и понавља се, изнова исти, у мржњи и злу. Пребиловци ни данас немају таблу, одредиште и путоказ гдје су. Али они имају божији путоказ, и догађаје који су их уз вјечно памћење и помен  на небу, на земљи, и први пута опијелом одржаним у јами под земљом ставили и на небески трон.

Васкрсли Пребиловци дочекли су овог августовског јутра, на југу, крај Хутова, Неретве, Брегаве на бријегу у Пребиловцима, на ново ходочасно мјесто, Васкрсење храма, који као да је са неба спуштен на ово свето мјесто, гдје су се од претходног дана сливале колоне хиљада људи који су дошли да се поклоне сјенама мученика. Било је ту званица, познатих културних, спортских и јавних радника,породица покланих и у јаме бачених мученика, који су васкрсавали у живот из затртих породица.

Свеколико православно, српско свештенство је са његовом светошћу патријархом српским Иринејем и двадесет владика, и преко двије стотине свештеника, монаха, монахиња и вјерним народом из свих крајева регије и свијета, ходочастио ово светилиште  Храм Христовог Васкрсења, који је никао на мјесту Спомен костурнице коју су паравојне формације, муслимана и хрвата у новом погрому 1992. године,  авионским бомбама минирале, уништавајући кости четири хиљаде мученика, који су годину прије, ту потражиле вјечни мир.

Васкрсење су Срби дочекали, а у сусрет причи коју наше камере биљеже, овог дана, издвајамо двије  забиљежене пред овај свети чин у тренуцима када смо сви исчекивали да он почне и поведе нас у вјечност, овог пута , надамо се, и радост за в’јек и в’јекова, као мјесто сабрања, обнове живота и људског достојанства. Мала Сара Драгићевић и њени родитељи су чекали крштење, прво у овом светом Храму, а други саговорници су са сјетом испричали своје тужне судбине у којима су побиједили смрт и све недаће.

Херцег Телевизија доноси Вам документарну причу Зорана Гргуревића о страшном злочину, о његовом понављању, причу о двоструком затирању Пребиловаца и њиховом Васкрсењу којим су заувијек постали мјесто у Христовом наручју.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар