ПРЕБИЛОВЦИ: 75 година живота и сјећања (ВИДЕО)

  • У Пребиловцима код Чапљине у суботу је, у присуству великог броја људи, служена литургија и дат помен за 4.000 Срба из Пребиловаца и Доње Херцеговине који су убијени и бачени у јаме пре 75 година.

 

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на месту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог светског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.
У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. убијено 85 одсто живља, махом жена, деце и стараца. Они су, према сведочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.
Од укупно хиљаду становника, само 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих 600 жена и деце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму. У Пребиловцима су тада убијене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживела само 172 становника.
Ово место је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упали у село.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар