ВИДЕО: Дучићеви списи буквар за све садашње и будуће дипломате

  • У Музеју Херцеговине вечерас је промовисана књига „Дипломатски списи Јована Дучића“, чији је издавач Удружење Требињаца „Јован Дучић“ из Београда.

 

ducic
У име издавача о књизи је говорио Жарко Ратковић, предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду који је истакао да Удружење већ другу годину објављује Дучићева дјела из његове дипломатске службе, коју је професионално обављао више од 30 година.
ducic 01„Јован Дучић је дипломатску службу доживљавао као једну интелектуалну страст, заиста и сам је рекао да му је она била много више од његове поезије, прозе и то је и доказивао. Зар је мало рећи да је прошао све дипломатске степенице од чиновника, секретара амбасаде, конзула до отправника послова шефа мисије, па до првог амбасадора којег је Краљевина Југославија имала и до првог представника шефа мисије у Лиги народа, данашњим Уједињеним нацијама. Био је веома популаран, омиљен и слушан на свим дворовима у Европи и сви су знали које је представник Југославије у Лиги народа у Женеви“, рекао је Ратковић, додајући:
„Поставља се питање да ли данас неко зна ко је наш амбасадор у Уједињеним нацијама Србије или БиХ и у томе је заиста величина Јована Дучића. Ми имамо обавезу да објављујемо његова дела и ова књига је својеврстан буквар за све садашње и будуће дипломате“, навео је предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ из Београда.

ducic 02Миладин Милошевић, директор Архива Југославије каже да је ово друго допуњено издање објављено ове године у Београду, а прво је из 1991. године у издању београдске Просвјете, а књига је настала као резултат вишегодишњег истраживања о Дучићевој каријери дипломате.
„’Дипломатски списи Јована Дучића’ пружају пре свега једну потпунију слику о Дучићу као дипломати. Његова заиста дуга и веома успешна дипломатска каријера трајала је од 1910. до 1941. године, у девет држава и 13 мисија на веома важним мјестима и за Краљевину Србију и Краљевину Југославију. Књига садржи велики број докумената из богате Дучићеве дипломатске каријере“, истакао је директор Архива Југославије, нагласивши да није лако било доћи до ових докумената, прије свега због несачуваности архива, с обзиром на два свјетска рата.
„Са задовољством сам се прихватио тог посла, пре свега као Херцеговац и историчар, с циљем да покажем и приближим широј јавности али и стручној и научној, биографију једног човека који то заслужује. Јован Дучић је био први амабасадор у историји југословенске дипломатије и то довољно говори колико је тадашњи државни врх ценио његове дипломатске способности“, закључио је Милошевић.
duc spisi
На промоцији своје стихове је казивао пјесник Божидар Глоговац, а публици су представљени и поједини цитати из књиге.

Извор: Радио Требиње / Д.М.
Видео: Предраг Миљановић / РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар