ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У НЕВЕСИЊУ: Црква у Луци прославила крсну славу

  • Црква Милошевка прославила је у Луци  крсну славу – Велику Госпојину. Свету литургију служио је јереј Младен Чалија, а након литургије вјерници су приступили светој тајни причешћа.

luka16-1

 

Послије литије обављен је обред ломљења славског колача уз пригодне здравице домаћина и гостију.

Честитајући славу свештеник Младен Чалија пожелио је свим вјерницима окупљеним око овог храма, да им пресвета Богородица увијек буде на помоћи и да их чува и штити од свих зала и непријатеља.

Предсједник Скупштине општине Невесиње Јован Васиљевић истакао је да је локалној заједници обавеза да буде са овим људима и домаћинима и да им се помогне онолико колико је могуће.

– Општина ће подржати сваки пројекат, посебно пројекат изградње Црквеног дома, а дали смо и пуну подшку изградњи споменика – додао је Васиљевић.

Перо Дунџић из Бијељине који је редован гост на овом саборовању нагласио је да треба да чувамо своја села и обичаје, да наставимо традицију коју су његовали наши преци.

– Данашњи начин живота удаљио нас је од породице, пријатеља и родног мјеста и овом приликом позивам све људе, а посебно оне у дијаспори, да дођу и посјете своје најмилије и гробове предака, како би наше обичаје отргли од заборава – рекао је Дунџић.

luka16-2

Осамдесетједногодишњи Вукашин Бован из Чичева рекао је радо долази на ово саборовање, а да ту традицију чува још из момачких дана кад су момци и дјевојке пјевали, коло играли и ишли једни другима „на препусте“. Овај старина ожењен из Луке младима је поручио да се више друже и разговарају.

Мјештанка Боса Телебак рекла је да је овај дан посебан, јер се у селу окупe родбина и пријатељи који дођу из свих крајева свијета да увеличају празник.

Данашње народно саборовање окупило је велики број људи. Мјештани су приредили богате трпезе за своје госте, родбину и пријатеље. Ово је још један доказ да су Невесињци гостопримљив народ и да раширених руку дочекују све људе добре воље.

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ / Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар