Удружење Срба из Херцеговине, њихових потомака и пријатеља  – Нови Сад

Удружење Срба из Херцеговине, њихових потомака и пријатеља  са седиштем у Новом Саду, основано је 1991. године, на самом почетку ратних збивања у Херцеговини, да свим расположивим средствима помогне очувању наше Херцеговине и њене слободе, а по угледу на наше претке из протеклих векова. Не треба заборавити да нас је и војвођански народ братски подржао  и  придружио нам се у акцији прикупљања помоћи борцима и народу Херцеговине.

Током ратних година, у Удружењу је било и драматичних и тешких дана. Укупно, послато је 270 разних пошиљки. Шта је све у тим пошиљкама било, у Херцеговини је добро упамћено. У једној прилици вакцине против беснила, у другој апарат за глуве или протеза за рањенике, … Посебну бригу Удружење је водило о избеглицама.

По окончању ратних збивања, нашли смо простора за своје активности у издавачкој делатности, штампајући књиге од значаја за нашу културу уопште. До сада смо објавили књиге: Херцеговина  Неђа Попаре, Устанак под Луком Вукаловићем Душана Берића, Помађаривање народа у време Аустроугарске – репринт издање, Херцеговачка рапсодија ( О устанцима у  Херцеговини против Турака 1852-1878), Принцип (о Младој Босни), Не убијте гласника (о усташко- хрватском геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у историјском раздобљу од неколико векова) аутора Радована Ждрала, Пасош за небо Божидара Глоговца. Овим примерима издавачке делатности, Удружење се усмерило на послове од општег и културног и друштвеног значаја, чиме смо текли статус културне институције на плану издавачке делатности.

Пре пет година Удружење је успоставило нову унутрашњу организацију, у неку руку се децентрализовало и проширило обим активности. Данас наш Извршни одбор броји једанаест чланова, стручњака у својим областима. Такав извршни одбор формиран је из једноставног разлога да би се нашли нови, и потребама и времену примеренији садржај рада. Формирали смо 13 комисија. Очекивано, на првом месту је Комисија за неговање традиције, обичаја и културе и Комисија за издавачку делатност. Такође, са великим амбицијама формирана је и Комисија за сарадњу привредника из Војводине и привредника из Херцеговине.

Наравно, све је то узалуд ако се акције завршавају у средњој и старијој генерацији. Отуда, врата Удружења најшире су отворена за младе.

Традиционално, организујемо прославу Српске Нове године, са богатим културно уметничким програмом, када се на једном месту окупи безмало пет стотина Херцеговаца, што са ових простора, што из Херцеговине. Наше Удружење се данас труди  да бар постави путоказе да путеви нашег рода не зарасту у овом времену кад се многи мостови руше и друмови преоравају.

Контакт: Радничка 49, Нови сад
телефон: 021 6619 322

www.hercegovci.rs

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар