Удружење Херцеговаца у Бањој Луци

„Удружење Херцеговаца у Бањој Луци“ је основано 2011. године као резултат спајања до тада два удружења, „Удружења Херцеговаца“ и „Удружења Стара Херцеговина“.

И на тај начин смо на практичном примјеру показали потребу за саборношћу и заједништвом.

Основни циљеви Удружења су очување и његовање традиције и културе, као и одржавање везе са завичајем. Активности Удружења су усмјерена ка стварању најбољих могућих односа између Бања Луке и Крајине као мјеста нашег животног опредјељења и Херцеговине као нашег завичаја и нашег корјена.
Удружење окупљамо око 400 активних чланова, међу којима је много угледних чланова друштва из разних области, као што су наука, култура, привреда, здравство, спотр… који својим препознатљивим радом служе на корист друштвене заједнице у којој живе а на понос Херцеговине одакле су потекли.
Присуствујемо свим значајнијим догађајима који се одржавају у Херцеговини а и сами организујемо низ дешавања којима промовишемо херцеговачку културу и настојимо да отргнемо од заборава нашу традицију. Централни догађај Удружења је крсна слава Св. Василије Острошки и Тврдошки чудотворац који се обиљежава 12. маја.
У складу са нашим могућностима активни смо и у хуманитарним акцијама а неке и сами покрећемо.
Наш рад је препознала и локална заједница па смо 2014. године од стране Скупштине Града Бања Луке добили статус Удружења од значаја за град.

  • Предсједник – Ведран Шкоро
  • Генерални секретар – Драган Милановић
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар