ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ: У Галерији 73 отворена изложба „Свирај фруло – свирала дуго“ (ФОТО)

  • У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у култној београдској Галерији 73 (Пожешка улица 83а, на Бановом брду)  у четвртак 19. септембра 2019. године отворена је документаристичка изложба Миливоја Мише Рупића „Свирај фруло, свирала дуго“.

Аутор изложбе Миливоје Мишо Рупић

Поставку чине 22 паноа са преко тридесетак фотографија и докумената који сведоче о богатој вишевековној историји фруле и славним фрулашима са ових простора.

Аутор изложбе Миливоје Мишо Рупић је истакао да је фрула у српској души.

– Познато је да је наш владика Николај Велимировић знао да свира фрулу. Када га је 1915. године Никола Пашић послао у Енглеску да пропагира и скупља помоћ за Србију, Владика Николај је искористио прилику и засвирао фрулу у лондонском Хајд парку. Тада би се око њега окупили Енглези, а он је ту прилику користио да им објасни дешавања на Балкану и у Србији – испричао је Рупић.

Он је додао да је владика Николај после Другог свјетског рата емигрирао у Америку и био тужан по старе дане све док му земљаци нису помогли да набави фрулу, која је била његов вјерни пратилац  све до судњега дана.

–  Када су мошти Владике Николаја Велимировића преношене из Америке у његов родни Лелић дочекали су их звуци мајстора фруле Боре Дугића и Владе Баралића – рекао је Рупић захваљујући се свима који су дошли на отварање ове изложбе. Он се посебно на подршци захвалио Галерији 73 и општини Чукарица.

Директорка Галерије 73 Мирела Пудар је истакла да je „ова галерија превазишла локалне оквире јер промовише српску културу, како у земљи, тако и у иностранству“.  Она је изразила наду да ће ова изложба обићи и друге средине, јер промовише фрулу која је национално благо наше земље.

Посебно се захвалила Градској општини Чукарица и њеном предсједнику Срђану Коларићу који су увијек имали разумијевања и омогућили да Галерија 73 ради у свом пуном капацитету.

Част да отвори изложбу припала је Срђану Коларићу, предсједнику Градске општине Чукарица.

– Фрула је синоним за Србију. Око ње су се вијековима окупљале наше породице и народ. Овај инструмент користили су пастири у свакодневном животу, али фрула је Србе одржала и кад је било најтеже. Подизала је морал нашим борцима у најтежим временима. Наше је задовољство и обавеза да љубав према фрули пренесемо и на генерације које долазе – поручио је Коларић који је и званично изложбу прогласио отвореном.


Захваљујући Немањи Црнатовићу ова изложба је каталошки представљена на Брајевој азбуци.

У склопу програма наступили су на фрули Влада Баралић и Душан Петровић на хармоници. Они су извели неколико традиционалних композиција, а посебно одушевљење присутних изазвало је извођење „Чукаричког кола“.

У програму је учествовао и драмски уметник Миодраг Ракочевић.

Међу бројним гостима био је и амбасадор Египта у Републици Србији Његова екселенција Амр Алгувејли.

Изложба ће, уз пратеће програме, бити отворена  до 1. октобра.

Текст и фотографије: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар