У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ: Митрополит Јоаникије и владика Димитрије служиће на Видовом врху

  • У сусрет Видовдану у суботу ће Свету архијерејску литургију у Цркви Лазарица на Видовом врху служити Митрополит Црногорско Приморски Јоаникије и епископ Захумско – херцеговачки Димитрије са бројним свештенством.

Према ријечима предсједника Црквеног одбора за Лазарицу Зорана Лазаревића, и ове године дочекујемо Видовдан у свечаној атмосфери, како то доликује великом празнику за српски народ:

– У Цркви на Видовом врху изнад Мокрина, овај велики празник биће обиљежен светом архијерејском литургијом и великим народним сабором у суботу, 26. јуна – у присуству два архијереја и свештенства, што ове године има димензију више, јер духовни оци Црне Горе и Херцеговине ће заједно подићи молитиву са вјерницима. Вријеме је такво да изискује да будемо саборни, јединствени да будемо молитвени, тако да се поклапа читав слијед догађаја од Спасовдана преко недеље у којој је митрополит служио на Топлој. Сви догађаји су сами по себи величанствени, што је закључење приче, јер Видовдан за наш народ има историјску, духовну, културолошку димензију, навео је Лазаревић.

Света архијерејска литургија почеће у 9 часова. Биће припремљен пригодан програм. Света служба на Видовом врху биће уприличена и на сам Видовдан, у понедељак, 28. јуна.

Позивају Новљане, госте и комшије из Херцеговине да се придруже традиционалном скупу на Видовом врху.

Црква Лазарица на Видовом врху је више пута обнављана, а посљедњи пут 2013. године:

– Црква се обнављала и раније и рушена. Та прича о обнављању Цркве јесте прича о обнављању духа у нама.Свака обнова је ново рођење, свака обнова је Васкрс и ми сходно велични тих догађаја гледамо да пружимо што више, образложио је Лазаревић.

Позива Новљане, госте и комишије из Херцеговине да присуствују великом народном сабору у суботу и на сам Видовдан у понедељак.

Захваљујући обнови пута приступ Видовом врху је омогућен возилима од Мокрина преко засеока Лазаревићи. Може се на Мокрине доћи и из правца Мојдежа, недавно санираним путем од Поробића до Косића и даље до Видовог врха.

– Црква Лазарица је дугорочни пројекат. Пут је само један од дионица у свој тој стратешкој причи. Простор око Лазарице би требало да се валоризује,а како ће то ићи, видјећемо. И сама локација гдје се налази Лазарица је инспиришућа, јер сваки Видовдан доноси корак напред и у организацији о бројности људи. Црква Лазарица је спецефична. Припада и Крушевицама, Суторини, Мојдежу, Мокринама, Сврчугама, Ратишевини и другим селима.

Зоран Лазаревић је од почетка обнове Цркве на Видовом врху у организационом одбору:

-Лазарица од старта није једноставан пројекат. У почетку обнове 2000-те године помогла је Војска Југославије. Потом је дошло је до прекида пројекта. Обновили смо прво молитву на темељу старе цркве. Наше молитве су услишене. Многи су учествовали у обнови али круцијалну улогу у обнављању и подизању храма је имао ктитор Душан Радовић Крушо, подсјетио је Лазаревић.

Црква Лазарица на Видовом врху је више пута обнављана, а посљедњи пут 2013. године. Претходно је обновљена молитва на темељима разрушене цркве. У оквиру историјских списа путописца Лазара Томановића, предсједника владе у вријеме краља Николе, постоји запис о црквеним службама на Видовом врху, прије него што је црква обновљена на темељима раније цркве, а колико раније из тих списа није познато.

фото: Милош Самарџић
Радио Херцег Нови

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар