У Клеку одржан 5. сусрет дечијих фолклора Баната и Републике Српске

  • Сусрет дечијих фолклора Баната и Републике Српске ове, 2019. године одржан је у насељеном месту Клек надомак Зрењанина.

Фестивал има неколико циљева од којих се издваја очување културне традиције и обичаја и враћање сећања на родни крај онима који су га напустили стицајем разних околности. Људи са два завичаја непрестано трагају за идентитетом, стари се отима а нови се не да. Порука је да се заслужује топлина руку а осећање заједништва остало је за незаборавну подршку.

Фестивал има за циљ и да постакне младе са простора Републике Српске и Баната да кроз песму, игру и међусобно дружење стекну себи нове пријатеље за будућност.

Неки од учесника су по први пут наступили на сцени Дома клутуре а некима је она већ добро знана. Сви су били на заједничком задатку да уведу присутне у узбудљиве просторе нашег националног бића, нарави и обичаја и у томе су и успели.

На самом почетку наступила су деца из ОШ “Јован Дућић” из Клека која су отпевала песму Дуње Ранке а потом су се обратили испред МЗ Клек заменик председника Савета МЗ Михајло Провиџало а у име града Зрењанина, покровитеља манифестације Милан Мркшић, секретар Скупштине града.

 

Организатор је КУД “Клек” из Клека уз подршку месне заједнице, месног одбора Асоцијације жена и ОШ “ Јован Дучић” у којој су се деца припремала за наступе.

Након најаве наступила су следећа Културно уметничка друшта :

1. Српско Културно умјетничко друштво “Свети Деспот Стефан Лазаревић” Сребреница и СКУД “ Кравица” Кравица
2. КУД “Херцеговина” Петрово Поље
3. КУД “Пионир” Зрењанин
4. КУД “Владо Томановић” Сечањ
5. КУД “Башаид” Башаид
6. КУД “Лала “ Ечка
7. КУД “Клек” Клек

И на крају се присутнима обратила Биљана Ружић из организационог одбора која је и председница КУД “Клек”. Она је уручила поклоне и захвалнице представницима КУД- ова.
Видимо се и следеће године на још једном сусрету дечијих фолклора Баната и Републике Српске.

ИП МЕДИА 023

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар