У Републици Српској референдум о 9. јануару као Дану РС (ФОТО)

  • Највиши званичници Републике Српске данас су након вишечасовног састанка у Палати Републике, који је сазвао предсједник РС Милорад Додик, одлучили су да се у наредном периоду распише референдум на ком ће се грађани РС изјаснити о томе да ли подржавају Одлуку Уставног суда БиХ о Дану РС и да ли су за то да 9. јануар остане Дан РС.

srbi

Фото: А. Чавић

„Одлука Уставног суда БиХ о томе да 9. јануар прогласи као неуставан Дан РС је на састанку одбачена као непримјењива, а сви учесници разговора остали су при Декларацији Народне скупштине РС. Преставници РС ће брзо предложити промјену Закона о Уставном суду који треба да се усвоји у року од 120 дана и да се избаце стране судије из тог суда. Уколико се то не догоди ми ћемо одлучити о даљем учешћу српских представника у институцијама БиХ“, рекао је Додик.

Оперативни план о провођењу ових ставова ускоро ће бити сачињен.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ и лидер СДС-а Младен Босић рекао је да се званичници РС противе да Уставни суд настави да ради оно што је радио ОХР.
„Доношењем новог закона Уставни суд не би више био политички фактор. Ово је проблем преко којег се не може прећи, а он се тиче и Хрвата и Бошњака и засигурно све то није ни у њиховом интересу“, рекао је Босић.

Лидер Социјалистичке партије РС Петар Ђокић казао је да ће РС сачекати да ли ће бити спремности других народа да иде промјена Закона о Уставном суду БиХ, а потом ће се српски званичници опет састати и донијети одлуку.
Предсједник ДНС Марко Павић рекао је да су званичници вечерас констатовали да је Одлука Уставног суда неодржива и да су је донијеле стране судије којима је мандат истекао прије пет година.

Он је додао да су стране судије овом Одлуком показале да желе да мијењају сам Устав. Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су сви учесници састанка показали да се не одричу Дана РС 9. јануара и да ће Република Српска наставити да га слави.
„Позивамо све у ФБиХ да сједнемо и креирамо и усвојимо закон о Уставном суду БиХ гдје више неће бити прегласавања једног или два народа него ће се доносити одлуке на добро свих“, рекао је Бореновић.

Предсједник НДП Драган Чавић рекао је да је данашњи став јединствен став свих политичких фактора у РС. „Нико од нас није спреман да жртвује идентитет РС зарад било каквог политичког циља“, рекао је Чавић и подсјетио да су двојица судија Уставног суда БиХ бивши високи функционери СДА. Сви учесници данашњег састанака изразили су задовољство договором и једниственим ставом.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, први замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ и лидер СДС-а Младен Босић, предсједавајући Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, Иницијативи предсједника Српске одазвали су се предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ. Народна скупштина Републике Српске усвојила је у априлу Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним. Лидери ДНС-а, СНСД-а и СП-а Марко Павић, Милорад Додик и Петар Ђокић изразили су раније на састанку у Приједору јединствен став да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске политички акт и затражили хитно доношење новог закона о Уставном суду БиХ, којим би судије странци били избачени из ове институције.

Изјаву политичких лидера, сачињену у 13 тачака, погледајте ОВДЈЕ!

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар