У ДОМУ КУЛТУРЕ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА НЕВЕСИЊА

  • У оквиру Митровданских свечаности синоћ је у Дому културе представљена Монографија Невесиња – књига која даје свеобухватан приказ невесињске историје, духовности, културе, живописне природе, привредних и туристичких потенцијала и спорта.

Путовање кроз невесињски времеплов праћено је разним занимљивостима, документима, фотографијама и другим секвенцама које пружају прилику читаоцима да проникну у прошлост, боље сагледају садашњост и упознају се са визијом будућности.

Иницијативу за захтјеван и озбиљан посао писања монографије покренули су Општина Невесиње и Удружење Невесињаца у Београду и за релативно кратко вријеме настала је публикација која ће код Невесињаца будити успомене на завичај и доприносити афирмацији наше општине.

Главни и одговорни уредник Светко Ковач за Монографију је рекао да је изузетан пројекат који је плод одговорног рада одабране групе аутора који су истински жељели да направе лијепу књигу.

– Сматрамо да смо урадили квалитетну публикацију, али коначан суд препуштамо читаоцима – рекао је Ковач.

Рецензент др Драга Мастиловић рекао је да је осјећање завичајне обавезе и потреба рационалног и у многим елементима научног сагледавања историографских, демографских, природних и културолошких особености родног краја навели Невесињце да учине поштовања достојан напор да се једном монографијом одуже свом родном крају.

– Као резултат тог истраживачког и списатељског напора пажљиво одабране групе аутора појавила се ова књига која је читалачкој публици предочена као једна добро структуирана цјелина логично хронолошки и тематски постављена –додао је Мастиловић.

Члан Ауторског тима Божидар Бјелица Јапан нагласио је да Монографија није настала само из пуке жеље, него зато што је ово општина која има шта да каже о себи

– Потрудили смо се да кажемо истину, с обзиром да данас многи хоће да измијене прошлост и мислим да смо то успјели да урадимо лијепим народским језиком који разумију и радници и академици ̶ истакао је Бјелица.

Члан Ауторског тима др Милован Пецељ рекао је да ова Монографија показује да Невесиње није изазивало само пажњу војних, политичких и стратешких сила, него је дало допринос свијету науке.

Предсједник Редакцијског одбора Миленко Авдаловић захвалио се свим ауторима на преданом раду у току протеклих годину дана. Сматра да је издавањем Монографије у години великих јубилеја Невесиња постигнут основни циљ да се на једно мјесто сабере све оно најзначајније о овом мјесту од 1219. године када се први пут помиње у Љетопису Пећке патријаршије, па све до данас.

Промоцији је присуствовао предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић исказујући тако подршку људима који су међу корице удјенули вриједан писани и фото материјал о Невесињу.

Он је рекао да „нема никога у српском роду ко не зна за Невесиње, а овом књигом овај крај добија личну карту за сутра“.

У музичком дијелу програма наступили су ученици и професори Музичке школе „Свети Роман Мелод“ и чланице Етно групе „Симонида“.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Hercegovka Reply

    Vazno je da je predsednik u monografiju uvrstio svog brata navodno vrsnog pesnika,dok je izostavio mlade doktore nauka za koje je imao sve podatke.

Оставите коментар