У Фочи отворена изложба „Моје Јадовно”

  • У Музеју Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба „Моје Јадовно”, чији је аутор Удружење грађана „Јадовно 1941”, а која говори о страдањима српског и јеврејског народа у комплексу усташког логора Госпић, Јадовно и Паг.

Izlozba_Moje_Jadovno_u_Foci-2b9ff2e5

 

Извор: Срна

На 16 паноа, кроз фотографије и документа, представљена су страдања у првом ликвидационом центру Независне државе Хрватске у љето 1941. године, у којем је за само 132 дана убијено 38.000 Срба и 2.000 Јевреја.

У овом комплексу логора смрти, страдала су и 73 свештенослужитеља Српске православне цркве, међу којима и двојица епископа – дабробосански Петар Зимоњић и горњокарловачки Сава Трлајић.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца јадовничких жртава „Јадовно 1941. Бањалука-Београд” Душан Басташић, који је у оквиру синоћњег отварања изложбе одржао и предавање, каже да се о овим догађајима донедавно није никако говорило.

„Ни у данашњим уџбеницима историје у Републици Српској, не можете ни једне ријечи прочитати о Јадовну. Изложба показује хронологију комплекса логора, али у првом плану посвећује пажњу жртви, зато имате један цијели пано на којем су лица жртви. Говори не само о броју убијених, него и карактеру злочина, који се десио 1941, као и о ономе шта је наше удружење учинило у протеклих пет година”, рекао је Басташић.

Он је истакао да је порука и опомена изложбе да се оваква страдања никада и никоме више не десе.

„Иако смо у међуратном периоду од 1945. до почетка деведесетих година, врло мало учили о страдањима Срба у Другом свјетском рату и само смо мало породичним предањима преносили сазнања о том периоду, ипак је у протеклом рату изгубљено много мање живота”, рекао је Басташић.

Он каже да је биолошки корпус сачуван само захваљујући неким сазнањима, највише од предака, о томе шта се десило 1941. године.

„Зато сматрамо да је јако важно његовати културу сјећања”, рекао је Басташић и подсјетио да Удружење „Јадовно 1941” из Бањалуке постоји пет година, те да је прошле године основано и у Београду.

Ове године, шесту годину заредом, на подручју комплекса логора у Госпићу, на Велебиту и на острву Паг, 24. јуна биће обиљежен дан сјећања и одржан парастос јадовничким жртвама.

Изложбена поставка је обишла дведесетак градова у Српској и Србији, али и у САД, Великој Британији, Русији, Аустрији, Холандији, Норвешкој и Моладвији.

Изложба ће у Фочи бити отворена до 5. априла.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар