Изложба „Пребиловци“ у пребиловачком Дому културе

  • Изложба „Пребиловци“, која свједочи о злочину усташа 1941. године када су убили 850 од укупно 1.000 становника тог српског села у Херцеговини, биће отворена сутра у пребиловачком Дому културе.

Izlozba_Prebilovci_001-1a30164e

Отварање изложбе биће одржано у 20.00 часова, а уприличено је вече уочи освештања Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Према истраживању јапанског листа „Асахи шимбун“, Пребиловци представљају најстрадалније село у Другом свјетском рату у Европи.

Очекује се обраћање владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, а говориће и Душан Басташић, предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941“, које је иницијатор и уз Културни центар Новог Сада носилац овог пројекта.

Присутнима ће се обратити и Драгослав Илић и Предраг Лозо, аутори изложбе,
Ђорђе Алексић, изасланик Управе за дијаспору Министарства иностраних послова Србије, те предсједник Управног одбора Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура, речено је Срни у Удружењу „Јадовно“.

Изложба је до сада била постављена у Новом Саду и Београду.

Ова изложба ће бити стална поставка у Пребиловцима, док ће копија изложбе бити постављана широм Српске и Србије.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар