ПОМЕН ЂЕНЕРАЛУ ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ: У Вишеграду одржан помен вођи српског антифашистичког покрета

  • Припадници равногорских покрета на достојанствен начин су обиљежили у Вишеграду страдање вође српског антифашистичког покрета ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића и његових сљедбеника.

Поштујући наредбу МУП РС овај скуп је протекао без униформи ЈВуО и уобичајеног војног постројавања у центру Вишеграда уз надзор припадника Министарства унутрашњих послова РС и мировних снага ЕУФОР-а, пише БИРН БиХ.

Парастос, полагање цвијећа и паљење свијећа одржано је у Добрунској ријеци, познатој као Дражевина надомак Вишеграда, гдје је око стотињак људи одало пошту ђенералу ЈВУО Драгољубу Дражи Михаиловићу. Њега је због антигашистичких заслуга и несебичне помоћи приликом спашавања америчких пилота постхумно одликовао амерички предсједник Хари Труман.

Предсједник Равногорског покрета РС Душан Сладојевић је у изјави за БИРн БиХ казао да је овај датум важан и да ће га увијек обиљежавати, на начин како то налаже православна вјера – молитвом.

– Када дајемо парастос, одајемо и почаст генералу Михаиловићу. Он није био поштар и ватрогасац, по војничком правилу службе кад се одаје почаст таквим људима, одаје се по правилу војничке службе, а то радимо постројавањем и предајом рапорта војводи Алексићу – рекао је Сладојевић.

Говорећи о узнемирености јавности због њиховог окупљања и посебно повратника у Вишеград, Сладојевић је за БИРН БиХ, али и током обраћања Равногорцима казао како они својим начином обиљежавања никога не угрожавају, нити им је намјера некога узнемирити.

„Могу да разумијем, да је људима којима је неко страдао тешко, али им поручујем да од ниједног Равногорца не треба да се осјећају непријатно“, поручио је Сладојевић.

Суд Босне и Херцеговине је недавно ослободио припаднике Равногорског покрета Душана Сладојевића, Славку Алексића и Ристу Лечића због оптужбе да су наводно изаивали националне, расне и вјерске мржњу на подручју Вишеграда и околине у марту 2019. године.

Гостујући на телевизији К3 министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је рекао да су ове године одлучили забранити одржавање овог скупа наводећи како се не смије „дозволити угрожавање било кога, ни својом појавом, изјавама или кореографијама“.

Наредбу МУП РС окупљени су поштовали и нико није носио униформе нити пјевао пјесме.  Након парастоса испред споменика Михаиловићу, окупљени су три пута узвикнули „ура“ у знак подршке православној браћи у Украјини и Русији.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар