АПЕЛ АМБАСАДАМА У ПОДГОРИЦИ: Слобода за брутално пребијеног мр Предрага Радетића!

  • Његовој Екселенцији, амбасадору Руске Федерације господину Владиславу Масленикову
  • Њеној Екселенцији, амбасадорки Сједињених Америчких Држава госпођи Џуди Рајзинг Рајнке
  • Њеној Екселенцији, амбасадорки Уједињеног Краљевства Велике Британије у Црној Гори, госпођи Алисон Кемп
  • Његовој Екселенцији, амбасадору Европске уније у Црној Гори, господину Аиву Ораву

Ваше Екселенције,

и као слободни људи, и као професионалци са дипломатским радним обавезама у Црној Гори, свједоци сте бруталног пребијања магистра економских наука, Предрага Радетића, прије два дана у Будви, приликом грађанских протеста. Цијели регион видио је снимке дивљачке тортуре над беспомоћним човјеком у Будви.

Дубоко је несрећна држава у којој се грађани брутално пребијају приликом хапшења, са здравственим ожиљцима који ће трајати цијелог живота.

Један од разлога због кога Вам пишем јесте чињеница да је господин Радетић високи функционер Српске листе. Важнији од тога јесте да је мој и пријатељ бројних грађана Црне Горе који плијени образовањем, стручношћу и преданошћу општем добру.

Преци мр Предрага Радетића ослобађали су државу која је претходила предреферендумској Црној Гори и уградили су себе у слободу ових простора. У тим временима, преци дијела оних који су хапсили и брутално пребили овога уваженог човјека, нису ни знали да је неопходно ратовати за слободу тадашње Црне Горе и Српства.

Ваше Екселенције,

позивам Вас да на тренутак одложите дипломатске рукавице и да размислите о осјећањима мајке Предрага Радетића која је монахиња у једном манастиру у Црној Гори. Она у тренутку док читате ове редове може само преко посредника да сазна понешто о здравственом стању свога сина кога је полиција Мила Ђукановића брутално пребила, а затим и утамничила.

Ни један грађанин Црне Горе не треба да Вам сугерише да црногорска полиција није имала право, све и да је мр Радетић за нешто крив, да га онако злочиначки и дивљачки пребије. Ви веома добро знате да би полицијски службеници у Вашим државама за такав поступак били процесуирани и удаљени из службе.

Да се не лажемо, ријеч неких међу Вама, једна једина ријеч, довољна је да Мило Ђукановић и његове парамилитарне структуре јавности признају у каквом стању се налази мр Предраг Радетић и да му омогуће да има адекватан медицински третман и да са слободе, баш као и они који су га претукли, доказује своју невиност или буде оглашен кривим.

‍Очекујући Вашу реакцију,

уз поздраве, упућујем Вам још један апел да саопштите јасан став у односу на поступке сумануте диктатуре.

С поштовањем,

Добрило Дедеић

Предсједник Српске листе

Подгорица, 26. јун 2020.‍

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар