ТРЕБИЊСКА ПАЛАТА ПРАВДЕ: До краја маја завршетак главног пројекта

  • Поступак избора пројектанта за изградњу заједничке зграде правосудних органа у Требињу окончан је, а у току је процедура склапања уговора за израду главног пројекта, за који се очекује да ће бити завршен до краја маја.

palata
Ово је медијима данас потврдио предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић, позивајући се на информације из Високог судског и тужилачког савјета.
Он је појаснио да је ријеч о пројекту од великог значаја за правосудне институције у регији, јер ће у новом објекту смјештај и много боље услове за рад наћи Основни и Окружни суд и Окружно тужилаштво, док би Окружни привредни суд био премјештен у садашњу зграду Основног суда.

„Планиран је објекат површине око 2.200м2 на три етаже, а биће изграђен на мјесту садашњег ватрогасног дома. Предвиђене су посебне суднице основног и окружног суда, опремљене модерним уређајима за свједочење путем видео линка, са просторијама за адвокате, тужиоце и судску полицију. Тако да ћемо имати све услове да би рад био много лакши и ефикаснији“, истакао је Стевић.

Он истиче да су средства за израду пројектне документације већ оперативна и да су их обезбиједиле владе Норвешке и Шведске, преко ИПА фондова Европске уније.

Стевић није могао прецизирати када ће се почети са градњом заједничке зграде правосудних органа у Требињу, додајући да је, у односу на прошлу годину – ове већ извјесно да ће објекат бити изграђен, те да све активности теку планираном динамиком.

Како је раније најављивано, укупна инвестиција ЕУ у градњу заједничке зграде за требињске судове износиће 1,4 милиона евра, што би требало да буде довољно за завршетак објекта.

Предсједник Окружног суда додаје да не треба занемарити ни допринос Града Требиња и Министарства правде РС, коју су партнери у овом пројекту, при чему ће Град Требиње обезбиједити и локацију за зграду.
Стевић је на данашњој прес конференцији рад Окружног суда у Требињу оцијенио успјешним, истичући да је ова правосудна институција са 104% урађених предмета надмашила норму одређену прописима.

„Од укупно 1.355 предмета или 612 предмета на које се могао уложити правни лијек, на Врховни суд су отишла свега 183 предмета – а од тог броја само је 18 предмета укинуто, што је мање од 10%. То је добар успјех и ја, као предсједник, задовољан сам и квантитетом и квалитетом рада овог суда“, истиче Стевић.

На почетку 2015. године Окружни суд Требиње је имао незавршених 497 предмета, од чега је још неријешено остало 308, које ће, како је истакао Стевић, овај суд настојати да оконча у овој години.

Извор: Радио Требиње / М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар