Требиње, 25. децембар: Премијера пројекта „Племенито“- о дигитализацији грађе средњовјековне Босне

  • Најава вишегодишњег пројекта под називом Племенито Удружења историчара „Др Милан Васић“ из Бањалуке креће из Требиња.

01

У сарадњи са српским Удружењем „Ћирилица“ и Културним центром Требиње у петак, 25. децембра, са почетком у 18.30 часова, биће одржано предавање посвећено пројекту и уопште тематици српског средњовјековног насљеђа на овим просторима уз детаљнију презентацију дијелова богатства историјских извора за средњи вијек.
Основни циљ пројекта Племенито – дигитализације грађе средњовјековне Босне јесте да се историјски извори (повеље, писма, списи, натписи на мраморју-стећцима итд.) приближе и учине доступнијим како нашој, тако и иностраној, научној и лаичкој јавности. Не смијемо дозволити да нови нараштаји своје коријене упознају на основу дискутабилних података или података извучених из контекста.

Порицање и прекрајање, злоупотребе политичке, културне и економске прошлости у средњовјековној Босни, Херцеговини и другим територијама путем поменуте дигитализације, треба покушати спријечити, свакако, уз критичко преиспитивање различитих односа према културном насљеђу, његовом очувању и презентовању у складу са модерним технологијама.

Циљ нам је да се преиспита постојећи и покуша изградити нови, одговорнији однос према знању о културном насљеђу српског народа на територијама Босне и Херцеговине. Сматрамо да ово насљеђе дубоко улази у коријене и суштину Републике Српске и да никако немамо право да га, као таквог, одгурнемо и заборавимо. Сматрамо да се очување баштине најбоље остварује путем презентовања стриктно научних погледа који подразумијевају и различита гледишта и перспективе.

Не смију се затворити очи на покушаје да се крунисање краља Твртка I доведе у везу са Милама код Високог, кад сви историјски извори јасно говоре да је краљ крунисан у православном манастиру Милешеви по српском православном обреду.

Такође, ширу јавност путем овог пројекта желимо подсјетити на то томе да се у средњовјековној Босни писало ћирилицом и да су готово све повељe из босанске државне канцеларије написане тим писмом. Јасно је да постоји велики број сличних примјера својатања и фалсификовања српске историје у средњем вијеку на овим просторима, а наша жеља је да покушамо то у будућности спријечити.

00

То ће се, као што смо већ поменули, најбоље постићи тако што ће се историјски извори приближити и учинити доступнијим како нашој, тако и иностраној, научној и широкој јавности путем модерних технологија, као и скретањем пажње на ову тематику.

На пројекту ради 15 дипломираних професора историје, као и студената постдипломских и основних студија са Одсјека за историју, Филозофског факултета у Бањој Луци. У оквиру пројекта који подржавају  Министарство просвјете и културе у Влади РС и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије очекујемо проширење мреже сарадника у оквиру стручних институција и појединаца са оствареним резултатима у оквиру очувања, заштите и презентовања културне баштине.

Презентација пројекта биће одржана у више градова Републике Српске и Србије. За наставак пројекта планирана је већа активност на мапирању, видео и туристичкој презентацији културног насљеђа и превођења као и приређивања извора на стране језике. Планиране су и изложбене и издавачке активности.

Извор:Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Papa Francesko I Reply

    25. decembar? Umesto da slavite Bozic, vi se zajebavate! Neka, neka, precicete vi na katolicanstvo, samo vi cekajte, vec ste na putu do ekumenizma.

  2. Анонимни Reply

    Oooo Francek, pa di si ti gospe ti lipe, lijepe, lepe… Mislim da se na kroacanskom (prevedeno na srpski: hrvatskom)ne kaze decembar… Nije problem u tome sto ste promijenili vjeru, sto ste 100 godina bili austriske sluge, 100 godina lazni Jugosloveni i komunisti, sad ste lazni katolici a ustvari ste i dalje samo sluge Germana… budite sta hocete vasa stvar samo trebate shvatiti da ste losa kopija i da Srbe vise ne interesujete u ama bas nijednom kontekstu.

Оставите коментар