Требињци уче калиграфију

  •  У Народној библиотеци у Требињу вечерас је почела „Мала школа калиграфије“, коју организују ова установа и Српско удружење „Ћирилица“.

    kaligrafija3

Полазници тродневног курса учиће вјештину лијепог писања ћириличног писма, а предавачи су калиграфи Татјана Јанковић и Снежана Ђурђевић из Школе ћирилице „Свети Јован Владимир“ из Београда.
Татјана Јанковић је подсјетила да су до појаве штампе калиграфи обављали изузетно важан посао преписивања књига, захваљујући чему је писана баштина тог времена остала сачувана, те да се вјештина лијепог писања данас изучава и практикује као један од израза ликовне умјетности.
„Она је значајна прије свега јер је захваљујући нашим прецима калиграфима и нашим старим рукописима сачувано ћирилично писмо. Калиграфија је и у наше доба важна јер се на основу тих историјских писама које она чува данас израђују фонтови за рачунаре“, рекла је Јанковићева.
Она је појаснила да је за савладавање вјештине краснописа потребно вријеме те да требињска школа калиграфије прије свега има за циљ да полазници науче теоријске и практичне основе, те да их заинтересује да сами развијају своје умјеће и откривају љепоте у вјештини лијепог писања.
„Кроз калиграфију се вјежба фокусираност – она тражи смиреност и потпуни склад мисли и покрета, а што је у овом брзом времену које живимо веома тешко савладати. С друге стране, ово је један од начина да сачувамо нашу традицију“, истакла је Јанковићева.
Предсједник Српског удружења „Ћирилица“ Требиње Весна Андрић рекла је да се на прву требињску радионицу калиграфије пријавило двадесетак одраслих полазника, те да је број заинтересоване дјеце, за коју је курс бесплатан, значајно већи.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар