Клеку с љубављу: Требињци за славу поклонили Часну трпезу (ФОТО)

  • Требињци су својим Клечанима даровали Часну трпезу направљену од билећког камена и на тај начин себе заувек урезали у предиван новосаграђени Храм у срцу Баната

IMG_2760

 

текст: Трифко Ћоровић
фото: Слободна Херцеговина

У Клек се долази срцем. Тако је одувек било, а тако ће и остати.Овогодишња слава Светих отаца у Клеку имала је и свој историјски значај.

IMG_2768

Својим Клечанима: Жељко Глушац, Драган Аћимовић, Небојша Ратковић, Предраг Достић, Драган Анђелић и Драган Павићевић

Требињци Драган Аћимовић, Драган Анђелић. Драган Павићевић, Небојша Ратковић, Жељко Глушац и Предраг Достић даровали су са љубављу својим земљацима Часну трпезу направљену од билећког камена и на симболичан начин у Банату трајно оставили траг завичаја.

IMG_2633

У олимпијском Клеку у порти Храма госте је поздрављао прослављени српски репрезентативац и члан одбојкашке Куће Славних Владимир Грбић.

Тик поред порте храма налази се увек разапета одбојкашка мрежа и помало надреално делује да су на том терену своје прве кораке направиле светске звезде Вања и Никола Грбић.

IMG_2644

Појци из Београда

Велелепна црква била је испуњена до последњег места. Посебан тон су давали појци са Теолошког факултета у Београду који су посебно за ову прилику дошли у Клек.

IMG_2795

Пуно срце: Урош Милојевић

Најсрећнији међу свима био је домаћин и председник херцеговачког удружења Урош Милојевић, који је са Биљаном Ружић и Миланом Зечаром сваком госту поклонио пуну пажњу.

IMG_2742

Жана Шаховић и Биљана Ружић

Да се Урошев позив не одбија потврдили су представници осталих херцеговачких удружења.

IMG_2651

IMG_2733

Залаже се и за увођење старославенског језика у школе: Вања Грбић

 

IMG_2734

Нафора након литургије од владике Никанора: Чедо Јањић, градоначелник Зрењанина

IMG_2736

Миленко Чабрило, оснивач и први председник удружења “Херцеговац” из Панчева

IMG_2737

Драган Аћимовић, један од дародаваца Часне трпезе

У Клек су стигли: легендарни Пејо Бајчетић, у име новосадског удружења, Жарко Ј. Ратковић, Божо М. Глоговац и Мишо Аџовић испред удружења Требинајца “Јован Дучић” из Београда, Светозар Црногорац потпредседник Координационионог одбора свих херцеговачких удружења у Србији, Миленко Чабрило са супругом у име Херцеговаца из Панчева, Вукојица Сандић, здравичар и дугогодишњи положајник у Клеку…

IMG_2762

Било куда, Пејо свуда…

Међу домаћинима је био и Клечанин Чедо Јањић, градоначелник Зрењанина који је, по речима владике банатског Никанора, међу најзаслужнијима што храм Светих отаца данас има овакав облик.

IMG_2656
– Овај храм је саграђен тако да, куд год да се крене, са све четири стране села, стиже се у цркву, а посебна је радост у њој се окупити празником и недељом коју је Бог створио да би се народ одмарао и посветио молитви.
Владика Никанор је истакао да су Клечани пример целој епархији како се поштује породица, традиција и завичај.

IMG_2770

Вукојица Сандић, Светозар Црногорац, Миленко Чабрило, Жарко Ј. Ратковић, Милан Зечар, Небојша Ратковић, Драган Павићевић, Драган Анђелић, Урош Милојевић, Предраг Достић. Жељко Глушац, Божидар М. Глоговац, Драган Аћимовић

– Херцеговина, Црна Гора, Косово били су чувари граница православља, али наш народ се никад није одрекао своје вере. И у околностима које су нас снашле остајемо своји на своме. Српски народ има многе особине и они који кажу да смо добар народ, углавном и дају реалну слику о нама, али неки би вољели да нисмо такви, па би да нас прикажу по својој вољи и тако наилазимо на искушења. Међутим, најбоље знамо сами себе. Нико не гради, нити чува нашу вјеру него ми сами.

IMG_2650
Епископ Никанор је позвао родитеље да дјецу у школи усмјере да уче вјеронауку.
- Пустите дјецу да уче науку о Богу, јер ће тако добити одговоре на сва важна животна питања, у супротном ће увијек имати празнине и бројне недоумице.

IMG_2758
На изласку са свете литургије у порти цркве најмлађи Клечани су извели пригодан програм, а трпеза љубави служена је у ловачком дому. Орила се ганга равним Банатом и ређале здравице, препричавале анегдоте инспирисаних говорника.

IMG_2731

Отац Момчило чита списак приложника

Урош Милојевић се захвалио појединачно свакоме од дародаваца.
– Кажу да се храм гради сваких 500 година. Најмање толико ће да потраје дар наше браће.

IMG_2741

Њена прва слава: Катарина Радовановић (6 месеци)

IMG_2779

Заједно за Херцеговину: Светозар Црногорац и Владимир Грбић

IMG_2796

И Божо М. Глоговац се слаже да је Моско – врата раја

IMG_2798

Ову пјесму је дигао Драган Павићевић

IMG_2801

а одговорили Пејо и Урош…

Одлазак из Клека сам по себи ствара потребу што скоријег повратка. Остаје нам да бројимо дане до новог дружења у банатској престоници Херцеговине.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар