Обичаји и вјеровања у Херцеговини (21): Завршна ријеч

  • У протеклом периоду имали сте прилику да се кроз фељтон на овом порталу информишете, научите или подсјетите неких обичаја и вјеровања из Херцеговине. 

velibor

Прво издање књиге „Херцеговина – обичаји и вјеровања“ датира из 2011. године и резултат је мог дугогодишњег истраживања. За овај фељтон кориштени су текстови из наведене књиге, употпуњени са неким накнадно добивеним информацијама.
Као аутор сам покушао да приближим разумијевању, колико је то било могуће, са неког другог, посебног, аспекта појмове са којима се скоро свакодневно сусрећемо. Али, треба да будемо свјесни чињенице да сваки појам садржи у себи много неизреченог. Надам се да сам пробудио интересовање код читалаца, као и спознају, ако није већ постојала, да је све проткано једно кроз друго, све оно што видимо и не видимо. Самим тим, као резултат имамо јачу вјеру у истину, силу и моћ, видљиву и невидљиву, вјеру у Бога!
Као свештеничко дијете имао сам циљ да у вјерском духу истакнем херцеговачко поднебље, да би на крају и кроз рецензентску ријеч једног од свештеника оправдао написано. Дакле, цјелокупни приказ истиче Божанску силу и моћ у светој земљи Херцеговини.
Не треба сматрати да су текстови из књиге, односно фељтона, обухватили све оно што се има казати или написати о предметним темама. Све ће наставити и даље да се пише, јер вријеме биљежи странице. Сви ви који имате податке, а мислите да завријеђују пажњу да буду забиљежени у оквиру ових текстова које сте имали прилику да читате, можете учествовати на изградњи и обнови ове „грађевине“. Наравно, можете и сами да биљежите, јер најбитније је све ове вриједности сачувати од заборава.
Уколико се одлучите да као „извор“ будете сарадник и тако употпуните моје претходне текстове, материјале можете слати на e-маил: 


На тај начин ће Ваши текстови, уколико се прихвате као адекватни, бити прилагођени и наведени у наредном допуњеном издању књиге о обичајима и вјеровањима у Херцеговини.

Sveti_Jovan

ИЗ РЕЦЕНЗИЈА ПРВОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ „ХЕРЦЕГОВИНА – ОБИЧАЈИ И ВЈЕРОВАЊА“:

Протојереј-ставрофор Момчило Пејичић:
„… Узевши у обзир да је у наше вријеме све мање људи који се интересују за ову тему, то се ова књига појављује као добар покушај очувања традиције у Светосавској и Световасилијевској Херцеговини. Обичаји су дио идентитета српског народа и заслужују пажњу међу нама, јер су у служби очувања идентитета и повратка изворима (који увиру у Цркву Христову), а повратак изворима за Православног Србина значи повратак под окриље Светог Саве, а окриље Светог Саве јесте окриље Христово и Цркве Божије. …“

Ђорђе Дабарчић, проф.:
„… Причом о вјеровањима и обичајима, хришћанским празницима и традицији, Велибор Шиповац је заокружио једну занимљиву цјелину. Тешко је дефинисати овакву врсту творевине, али је много битније да православац може читајући написано освјежити све што је понио из родитељског дома или кренути Херцеговином да све то види, чује и захвали се аутору. …“

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар