ОДРЖАН 27. ФЕСТИВАЛ ГУСЛАРА ВОЈВОДИНЕ У СИВЦУ: Слободан Бодоњи најбољи у сјеверној покрајини

  • Више од 40 такмичара из свих 11 друштава АП Војводине и бројна гусларска публика окупило се у петак (12.априла ове године )у Сивцу, питомом бачком мјесту између Куле и Сомбора, у „Највећем селу у Војводини“, како га често зову, на 27.Покрајинском фестивалу гуслара.


Овај празник за душу и увијек радо изнова читану историјску читанку отрворили су: Ђорђо Перуничић, у име општине Кула и Момо Милатовић, предсједник Удружења гуслара Војводине, као покровитељи, док је непосредни домаћин био КУДГ из Сивца, који се ( и поред „кратких“ реклама и дуге финалне паузе) показао као истински чувар традиције и народног стваралаштва.

Стручни жири чинили су врсни познаваоци гусларског умијећа: Славко Алексић, Вељко Ђурановић, Саша Лакетић, Драган Куч и др Душко Корњача.

Титулу најбољег гуслара Војводине, послије аудиције током дана, а потом веома занимљиве финалне вечери, понио је Слободан Бодоњи из КУДГ „Сивац“са максималном оцјеном 10, 00. Друго мјесто припало је Љубиши Атељевићу из друштва „Петар Перуновић Перун“ из Зрењанина, коме су даровитост и херцеговачки коријени још прије неколико година донијели титулу „Народни гуслар“, док је трећепласирани био прошлогодишњи шампион Миљан Вујовић из врбашког „Вука Мандушића“.

У екипном конкуренцији поредак је био следећи: 1. „Вук Мандушић“ Врбас, 2.“Петар Перуновић Перун“ Зрењанин, 3. КУДГ „Сивац“.Препуна сала Дома културе додијелила је и награду публике и то Живку Живковићу, не само мајстору на струнама, него и једном од домаћина и организатора.

У ревијалном дијелу програма ове „гусларске утакмице“ наступили су: млађани 14-огодишњи гуслар Душан Живковић, здравичар Вукојица Сандић и пјевачка група из Нове Пазове, а посебно топло је поздрављен народни гуслар Саша Лакетић, који својим примјером показује да упорност и воља за животом могу да савладају и највећа искушења…Сценаристи и водитељи програма били су: Милица Живковић и Миливије Бештић.

Међу гостима 27.Покрајинског фестивала налазили су се и: проф, др Јово Радош, предсједник Савеза гуслара Србије и Славко Јекнић, предсједник Савеза српских гуслара.Уз огњиште и уз гусле/најљепше се приче плету/, и ђеца се по најбоље/ васпитају на свијету..!

Миливоје Бештић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар