ЗАВРШЕН 42. САВЕЗНИ ФЕСТИВАЛ СРПСКИХ ГУСЛАРА: Билећанин Милош Вукоје нови гусларски шампион

  • Након пуних 90 година, када су Билећа и Херцеговина добили гусларског првака Краљевине Југославије Новака Инића, (а потом  и Илију Вуковића из гатачких Наданића),у вријеме када је краљ Александар предсједавао жиријем, та чудесна  земља Херцегова  поново је добила  новог гусларског шампиона српских земаља- Милоша Вукоја из Друштва „Војвода Влатко Вуковић“ из Билеће!

Захвална бесједа новог шампиона: Милош Вукоје

Догодило се то на 42.Савезном фестивалу српских гуслара,који је протеклог викенда (19. и 20.октобра) одржан на извору Требишњице, уз учешће 40 бираних мајстора на струнама, који су учешће на овој престижој смотри изборили на републичким фестивалима Србије, Републике Српске и Црне Горе („Душаново царство“).

Најбољи на сцени Дома културе у Билећи

Ови одлуку донио је стручни жиру у саставу: проф.Будимир АлескићБранко ТадићВељко ЂурановићРадосав Јеврић и Миладин Пандуревић, дакле бирани гуслари, професори, музиколози, врсни познаваоци традиције и српске културне баштине.

Вукота Говедарица и Милош Вукоје

Пехаре и награде домаћина уручили су Вукота Говедарица, председника Савеза гуслара Републике Српске и Радослав Рајо Војиновић, предсједник Савеза српских гуслара, који су бираним ријечима и поздравили бројну гусларску пубиуку, која је пристигла, не само и овог Града, него и цијеле Херцеговине.

Поздравна бесједа Рајо Војновић

Ову „историјску читанку“ званично је отворио начелник општине Билећа Миљан Алексић истичући  са колико се љубави у нашим крајевима његује овај свети инструмент и напомињући  да је Билећа- мало мјесто са много историје – град који спаја традицију и савременост..

Друго мјесто припало је Милану Мрдовићу из  друштва „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда, а треће Максиму Војводићу из „Војводе Мине Радовића“ из Подгорице. У екипној конкуренцији за најбоље друштво проглашен је „Тешан Подруговић“ из Гацка, „Стара Херцеговина“ из Београда  је  друго, а „Његош“ из Даниловграда трећепласирано друштво.

Кад дарују браћа из Црне Горе

Поред пехара и захвалница домаћина, Милошу Вукоју уручене су и заиста вриједне награде српске браће из Црне Горе:Божидар Ковачевић из Никшића даровао  је велику позлаћену икону Светог Василија Острошког (Слава му и милост!), док су пригодне Захвалнице шампиону уручили Ранко Караџић у име Руског дома „Свети Ђорђе“ и Пецо Ракојевић у име Фондације „Словенско братство“,такође  из Никшића.

Специјалне Захвалнице за одличну организацију и ванредан напор у припреми ове смотре духовности уручена је Миљану Алексићу, начелнику билећке општине и Жарку Копривици,предсједнику Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“, изузетном  прегаоцу и чувару традиције.

Признање и за домаћина Жарка Корпивицу

Да је све било по реду и Божијем благослову показује и уручење двије титуле „Народног гуслара“ и то Стевану Вујанићу и Милану Дашићу. Треба ли напомињати да су се бројни поштоваоци и познаваоци  обје вечери Фестивала сјатили у Дому културе „Јефто Дедијер“,и да су приређена посјета знаменитостима Билеће и трпеза љубави у „Старом дому“.

Иначе, у овом херцеговачком градићу двоструко се славило-гусларска титула, али и злато Одбојкашке репрезентације Србије на Свјетском првенству у Јапану. Посебно се славила најбоља одбојкашица  свијета „бомбардерка“ Тијана Бошковић– „наше горе лист“, како рекоше млади Билећани…

Водитељски двојац Сања Бошковић и Миливоје Бештић

Подсјетимо, нови гусларски шампион Милош Вукоје, који је постао „Народни гуслар“ прошле године, је пуну афирмацију стицао већ 10 година у „Влатку Вуковићу“.

До сада је освојио све титуле-омладинског првака РС, двоструког првака Херцеговине, првака Републике Српске,да би коначно   искочио на трон „српске осме умјетности“. Уз то, је и узоран млади домаћин, отац двоје дјеце и возач у Мљекари „Пађени“. За њега кажу „Крв јуначка-душа дјевојачка“. Живи, ради, домаћинује и пјева у родним Пађенима.

Сцена урађена у стилу старе српске херцеговачке куће

 

Традицију чува, како и приличи стаменом Херцеговцу и овом освештаном инструменту. Јер,  српске гусле имају својих  ближих и даљих рођака,али рођеног брата немају.Оне су, према томе, јединствене!

Текст: Миливоје Бештић
Фотографије:Тихомир Столица

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар