Српску дрма нова афера снимак

  • Горан Сувара тврди да је тајно снимао Додиковог пријатеља бизнисмена Мила Радишића. Од СДС, наводно, добио 50.000 евра да би компромитовао председника РС

rs-prisluskivanj_620x0

Карикатура Тоше Борковића

 

TОНСКА изјава Миле Радишића, објављена и на сајту СДС, где познати бизнисмен, за којим је расписана међународна потерница, прича о везама са актуелном влашћу у Републици Српској и председником Милорадом Додиком, изазвала је бурне реакције. Најпре је Радишић демантовао аутентичност аудио-материјала који су објавили поједини медији, а у којем је он, наводно, изнео низ оптужби на рачун министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије.

– То што се појавило је чиста монтажа одређених кругова људи – рекао је он.

У међувремену се, међутим, јавности РС директно обратио Радишић са скривеног телефонског броја, потврдивши да га је неко снимао док је био у Новом Саду у једном ресторану и да зна ко га је снимио, те да ће му вратити још жешћим ударцем. Снимак је, како је Радишић рекао, настао пре неких шест месеци.

На позив новинара да дође у Републику Српску и све то каже надлежним институцијама, Радишић је оштро и узнемирено реаговао, тврдећи да поседује „хрпу материјала“ са којима ће у наредним данима изаћи у јавност, те ће након тога, како је нагласио, „горети небо и земља“.

Уље на ватру око снимка додатно је зачинило још једно лице са потернице, Горан Сувара, који је дао изјаву за РТРС да је СДС наручила снимак и да су му за то платили 100.000 марака! Он је навео да је разговор снимљен пре шест-седам месеци, а да је део који је на свом сајту објавио СДС, премонтиран.

Председник Милорад Додик позвао је полицију Српске да учини све како би били приведени и изведени пред лице правде сви они који су бекством из РС избегли издржавање затворске казне.

– Ту пре свега мислим на господина Радишића. Овде је потребна регионална полицијска сарадња. Не може МУП РС да хапси у Београду. Позивам и Пореску управу РС и ревизоре да обаве ревизију пословања његовог предузећа, како би се тај проблем једном скинуо са дневног реда – рекао је Додик.

Сувара је рекао да је с њим о снимању Радишића прво преговарао Небојша Вукановић, саветник председника СДС Младена Босића, а потом и СДС начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић.

– Њихов главни циљ био је да компромитују председника РС Милорада Додика. Небојша Вукановић ми је објаснио да је Додик криминалац, да они имају доказе и да би по сваку цену требало нешто урадити. Вукановић је чуо да ја имам блиске односе са Милетом Радишићем. Понудио ми је огромну своту новца за три реченице гласа Милета Радишића – рекао је Сувара.

Он тврди да је добио 50.000 евра за аудио-снимак и да му је Гашановић понудио још милион марака да убеди Милета Радишића да искомпромитује председника Републике Српске Милорада Додика.

На Суварине оптужбе, није требало дуго чекати на одговор из СДС.

– Не треба Српска демократска странка да некоме даје паре да би добила информацију, јер ми сами долазимо до докумената и различитих изјава о криминалу које предајемо надлежним институцијама – истичу у СДС.

СДС начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, за кога је Сувара за РТРС рекао да је и с њим разговарао о снимању Радишића, тврди да никада није видео тог човека, нити је с њим било када вршио неке трансакције.

НИЈЕ ДОСТУПАН

Име Горана Суваре повезивано је са више кривичних дела, али већ дуже време није доступан МУП РС.
– Очекивали смо да на РТРС буду угледни привредници и професори, а не они који су се огрешили о закон и народ – устврдио је Гашановић, уз став да се све ово ради „како би се сакрио криминал власти, али да СДС има јасан циљ, а то је борба против криминала и корупције“.

Казао је и да, ако икада буде имао милион марака, уложиће их у запошљавање људи, а не у добијање информација“.

Небојша Вукановић је за агенцију Бета демантовао тврдње да је од Суваре тражио да тајно сними Радишића, наводећи да је Сувара звао њега и понудио му снимак.

– Није битно како смо ми дошли до снимка. Потврђена је аутентичност снимка и то је најбитније – казао је Вукановић.

rs-prislus

Миле Радишић

 

МЕЂУНАРОДНА ПОТЕРНИЦА

Радишић је иначе у бекству од марта ове године, јер има правоснажну пресуду за затворску казну од три године, због малверзација акцијама Медицинске елeктронике. Наводно се крије у Србији и за њим је расписана и међународна потерница, али до хапшења није дошло већ седам месеци!

У МУП РС, „Новостима“ је потврђено да је међународна потерница за Радишићем расписана још у марту ове године.

– Сада је на полицији земље где се наводно налази да преузме даље кораке – речено је „Новостима“ у МУП РС. 

Извор: Новости.рс / С. Мишљеновић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар