СРПСКА СВЕТИЊА ИЗ 15. ВИЈЕКА У ХРВАТСКОЈ ПРОПАДА: Мати Герасима и сестринство боре се против пацова, влаге и немаштине

  • Преживљавају са 130 евра донације из Србије

Манастир Успенија Свете Ане из 15. века, саграђен 1412, пре него што је Кристофер Колумбо открио Америку, пропада. Ова српска православна светиња која се налази у Епархији пакрачко-славонској, у Републици Хрватској, у селу Доња Вријеска, покрај Дарувара, налази се у катастрофалном стању.

О женском манастиру брине сестринство Српске православне цркве, а вапај монахиње Герасиме, настојатељице манастира Свете Ане преноси Курир, уз њен благослов. Манастир је оронуо, пун влаге, а гомила пацова задаје највеће проблеме сестринству манастира, јер су избушили зидове трошног конака и уколико не дође до санације, српска светиња биће потпуно девастирана.

Манастир Свете Ане, мати Герасима фото: Приватна архива

Мати Герасима, која је донедавно живела у Грчкој, више од једне деценије, где се и замонашила са благословом свог духовног оца, садашњег Патријарха Српског Порфирија, преко друштвених мрежа поделила је и фотографије свог манастира, потресне призоре његове спољашности и унутрашњости, односно његовог пропадања.

– Нема више улепшавања стварности, после три године борбе са крајњим сиромаштвом, без икаквих месечних примања ни од наше Цркве ни од државе, сем неке цркавице од 130 евра, коју добијамо као социјалну помоћ из Србије, са влагом која продире у плућа и кости и пацовима који пробијају зидове трошног конака. Желим да видите, браћо и сестре, како изгледају услови у којима наше сестринство живи, у 21. веку. Нека фотографије саме говоре, тихо, без речи. Нема снажније поруке – обраћа се монахиња Герасима и наставља:

– Не требају нам лајкови, већ конкретна помоћ. Хвала онима који ће се одазвати на овај наш вапај.

Мати Герасима нада се да ће добри људи да помогну.

– Уз Божију помоћ, жеља нам је да изградимо нови монашки конак, да ми монахиње живимо достојанствено и узносимо свагда молитве за цео свет у овој нашој крајње сиромашној светињи која већ шест векова стоји на бранику православља. Нека би Господ благословио ову нашу намеру. Благодарне у Господу нашем Исусу Христу.

Драга браћо и сестре, помозимо обнову нашег православног манастира Свете Ане у Доњој Вријески, код Дарувара, у Западној Славонији.
Девизни жиро-рачун на коју се може помоћи сестринству Манастира Успенија Свете Ане у Доњој Вријески:
IBAN: HR5824020063209336910
SWIFT: ESBCHR22
Адреса Манастира Свете Ане: Доња Вријеска 59, Ђуловац, 43500 Дарувар, Хрватска
Монахиња Герасима (Тања Тинтор)
PAYPAL
https://www.paypal.com/paypalme/gerasima?fbclid=IwAR2TuivyvPQQebYNhBvFQ3dj8i-ZlriSNoAJ7xng21J3bhklaz9mYXs3ees

Манастир Успенија Свете Ане припада Епархији пакрачко-славонској, Српске православне цркве у Хрватској. Посвећен је Светој Ани, мајци Пресвете Богородице и баки Господа Исуса Христа. Манастир је пропадао у време Турака, бивао пљачкан и претваран у шталу, а обновљен је доласком патријарха Арсенија Чарнојевића и игумана Нићифора Јовановића 1730. године. Црква, споменик културе, први пут је значајније обнављана у 19. веку, а други пут од 1904. до 1907. Отада је прошло више од сто година, а последице небриге су данас итекако видљиве.

Од шездесетих година прошлог века, до почетка рата деведесетих, у манастиру су живеле две монахиње, настојатељица Анастасија и монахиња Теодора. Настојатељица Анастасија, изгнана, преминула је у Даљу, а њени посмртни остаци су пребачени у манастир Гргетег, где се преселила и монахиња Теодора, која је преминула и сахрањена поред своје духовне мати Анастасије. Током последњег рата манастир је претрпео извесна оштећења, био је у лошем стању и пропадао је, нарочито монашки конак. Са благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који шаље монаштво у ову запуштену и заборављену шестовековну светињу, започиње духовна обнова манастира Свете Ане. Доласком мати Герасиме 2018. обновљен је и духовни живот манастира. На материјалну обнову ова српска светиња и даље чека, остајући и поред свих историјских невоља и искушења непоколебљиво на западном бранику Православља.

Курир/А. Радонић
Фото: Приватна архива

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар