СРЂАН ЂОКОВИЋ: Црна Гора је Новакова домовина, као и Србија, а Косово је наше срце и душа!

  • „Новак је шампион не само на терену, већ и ван њега, они то не могу да поднесу. Ни једну награду није добио за фер-плеј, а Федерер је добио 15. Они сматрају за себе да су већина света и да је то мера света. А они су само негде једна шестина, док Новака обожавају у Африци, Азији и Јужној Америци. То је цели свет. Сви статистички подаци ће ускоро бити у његову корист. Они ће морати да признају да је он најбољи на свету. Новак је узор свих нараштаја у сваком погледу. Свима, осим онима који мисле да су богомдани и да су некакви европејци. Он је издејствовао помоћ тенисерима, то је огромна цифра, али није битна цифра. Није имао подршку ни Федерера, ни Надала, а он нема њихову награду за фер- плеј?“, на Националној ИН4С телевизији у емисији „Српски св(иј)ет“ је рекао за свог најстаријег сина Срђан Ђоковић, говорећи о томе ко то, не да не навија за противнике најбољег тенисера свијета, већ навија против њега.

Пут до успјеха је био тежак, „у време када је народ био у беди, на ивици глади и на ивици да буде проглашен за геноцидан Новак је почео да тренира“, како каже отац Новака Ђоковића.

Говорио је о његовим тениским почецима са Јеленом Генчић од шесте године, па од тринаесте до седамнаесте са Николом Пилићем, о њиховом родитељском односу према свом штићенику; затим о скромности коју је његовао од дјетињства, као и самообразовању за које каже:

„Новак је незванично завршио десет факултета, невероватно шта је он све савладао, и прочитао, он је и мени узор. Течно говори пет језика, али још неколико уме да користи. Бољи су од мене „колико коњ од магарца““, и он и моја два друга сина Марко и Ђорђе“.

Јако емотивно и пун поноса Срђан Ђоковић говори о успјесима, али и о свим својим синовима, унучади и супрузи, о тешкоћама које носи сваки меч, како физички, тако и психички:

„Пио сам лекове за смирење кад је први пут победио на Вимблдону. И сада тешко преживљавам све његове мечеве. Он је део сваке нормалне породице у овој земљи. И не само овде. Зашто он најбоље игра у Кини? Осећа љубав. А западу он даје нешто друго, јер га мрзе. Он им враћа оно кад скандирају Федереру„Роже, Роже“ у „Ноле, Ноле“. Је ли нормално да у Аустралији дочекују највећег шампиона тако што навијају за његовог противника? Њега обожавају и у региону, сви га воле осим тај део света који га мрзи“

Говорио је о корјенима и поријеклу:

„Црна Гора је његова домовина као и Србија. Косово и Метохија је наше срце и душа, наш разлог бивствовања. То је земља одакле су сви Срби, само треба пустити да Бог то врати у пређашње стање. Нема трговине тим светињама. Наше порекло је са Чева, одакле смо пошли у Јасеново Поље (Црна Гора), а затим 1927. доселили у једно село поред Србице, у Метохији. Затим се почетком рата вратили баба и деда са петоро деце у Јасеново Поље, ту је убијен деда и један стриц, а на крају рата се баба са четворо деце вратила у Метохију. Живели смо у Звечану до 1981. кад смо пошли за Београд. Новак има ту мешавину гена са моје стране, а заједно са оним генима са мајчине стране,он је потегао најбоље са простора целе бивше Југославије. И ту је вероватно кључ његовог наслеђа.“

Више пута говори о томе колика је Новакова популарност у региону, и особито у Индији и Кини, а колико само неки небитни људи желе да унизе његов успјех, међу првима новинари и неки неостварени појединци. Али напомиње и то да Новак што је старији, све мање води рачуна о томе.

Открива нам породичне будуће планове:

„Ноле једва чека да дође овде, да ужива. Још неколико година и он ће доћи. Сад мора да буде фокусиран на ово што сад ради, не знамо шта ће радити кад заврши да игра тенис. Кад то заврши, причаћемо о даље. Кад заврши каријеру, живеће у својој земљи са својим народом. Он за разлику од својих колега, може да ради шта год пожели. Од лета ћемо живети на селу, недалеко од Руме, испод Фрушке Горе. Желимо да направимо оазу, да привучемо децу и унуке, да имају чему да се враћају“.

„Ја сам неколико пута заплакао гледајући „Дару из Јасеновца“. Народ, а и ми треба да не заборављамо лоше ствари, али да праштамо и да идемо даље“, каже Срђан Ђоковић, одговарајући на нека од питања Гордане Јанићијевић да прокоментарише и актуелности.

Погледајте ову емисију која је уживо на јутјуб каналу ИН4С емитована дан након што је Новак отпочео рекордну 311 седмицу на првом мјесту АТП листе и тако постао трнисер са најдужим боравком на челу АТП листе у историји тениса и због чега је величанствено дочекан у Београду.

Новака очекују турнири у Мајамију, Монаку и у априлу Сербија опен у Београду, а потом чувени Ролан Гарос и нова шанса за 19. гренд слем титулу.

Милијана Ераковић/ИН4С

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар