„ДОК САМ ЈА ТУ, НЕЋЕТЕ ДИЗАТИ ТРИ ПРСТА – ОДСЕЋИ ЋУ ВАМ РУКУ“ Скандал у кошаркашкој репрезентацији Босне и Херцеговине

  • СКАНДАЛ у женској пионирској кошаркашкој селекцији БиХ. Репрезентативке из Републике Српске, две 14-годишњакиње, Милица Боснић и Теодора Гвозден из бањалучких клубова Млади Крајишник, односно Феникс, биле су изложене мобингу на националној основи, током десетодневних припрема почетком августа у Сарајеву, као и турнира у Словенији крајем истог месеца, навели су њихови клубови у дописима послатим на адресу Кошаркашког савеза Републике Српске.

    ФОТО: КС БиХ

У писмима бањалучких клубова, до којих је „Глас Српске” дошао у посед, стоји да је играчицама било најстроже забрањено да дижу три прста (палац, кажипрст и средњи прст) приликом поготка шута за три поена, а уколико исти покажу, репрезентативкама је запрећено „да ће им одсећи руку”.

Такође, није им било дозвољено да се прекрсте приликом уласка у игру, одузимани су им мобилни телефони и читане њихове приватне поруке и преписке, а врхунац свега је пуштање филма о наводном „геноциду у Сребреници” у аутобусу приликом путовања, те чињеница да је у повратку са турнира из Словеније малолетна Теодора Гвозден остављена на граничном прелазу Градишка без најаве родитељима.

Потписник Фениксовог саопштења, председник тог клуба Дарко Косић написао је да иза свега стоји Јасна Слишко, селектор У-14 репрезентације БиХ. Она је у изјави за „Глас Српске” истакла да док је селектор, погођена тројка се неће прослављати са три прста иако је то међународни знак, већ да ће се код ње у тиму дизати средњи, домали и мали прст у том случају.

– Палац, кажипрст и средњи прст заједно неће се дизати док сам ја у репрезентацији. Не знам шта је међународни знак. Поштујем правила ФИБА. За своје одлуке имам подршку људи који су ме овде поставили, а не знам зашто дете од 13 година не би поштовало. Апсолутна лаж је да је деци забрањено да се прекрсте по уласку на терен или у сличним ситуацијама, а филм о Сребреници, коју уопште не спомињем, јежим се на сам помен, никад није пуштан. Деца у репрезентацији ће радити како ја кажем, ради мира. Поштујем сваку веру, али код нас у селекцији се ниједно дете није покушало прекрстити, бар ја то нисам видела – рекла је Слишко.

Селекторка пионирки БиХ дотакла се и одузимања телефона и читања порука. Нагласила је да је добила дојаве да поједини тренери подривају њен рад и потврдила је да је читала и преписку Гвозденове са мајком.

– Тачно знам ко је од тренера и шта писао играчицама, у питању су њих две-три. Само једно вече смо рекли деци да донесу телефоне да видимо шта им је писано. Потврдило се оно што смо сазнали. Приметила сам да ме дете не слуша, а Теодору нико није оставио на граници, већ када је мајка Милице Боснић дошла по своје дете, понудила се да превезе и Гвозденову до Бањалуке. Питала сам Теодору да ли жели, она је потврдно одговорила – истакла је Слишко.

Мајка Теодоре Гвозден Магдалена тврди супротно и разочарана је односом селектора према њеном детету које је, како каже, због тога чак помишљало и на самоубиство. Наглашава да је све кренуло када је Слишко узела телефоне од деце и ушла у поруке.

– Теодора је мојој другој кћерки написала да се боји селектора, да помишља да свашта себи уради. Мени је рекла да јој је Слишко убила вољу, не за кошарком, већ за животом?! Било ми је тешко, тешила сам је, говорила да издржи, упркос свему. Моје дете је било изложено правом психичком мобингу, бојала се. Играчицама се сугерисало да се мора навијати за БиХ против Србије, да се не сме аплаудирати Лани Брењо, која је са Србијом освојила злато… Дете је било „убијано у појам”. Што се тиче остављања на граници, Слишко је рекла Теодори да изађе из аутобуса мимо њене жеље, па ју је мајка Милице Боснић довезла у Бањалуку. Шокирала сам се кад ме је жена назвала и јавила ми да је покупила дете, а мени ништа Слишко није јавила – разочарано је истакла Гвозденова.

Челни људи Младог Крајишника и ОКК Феникса траже хитну реакцију Кошаркашког савеза Републике Српске. Генерални менаџер „малених” Бране Човичковић поручује да уколико је све ово тачно, за особе за које се докаже да су тако поступале са децом, нема места у спорту.

– Ово се мора испитати. За не поверовати је да се нешто овако дешава, да постоји једна таква особа у кошарци БиХ која ради са децом и овако поступа – кратко је констатовао Човичковић.

Председник Феникса Дарко Косић тражи да се спроведе поступак и да се све провери, па и да се санкционишу евентуалне неправилности.

– Није нормално да се ово дешава. Теодора је узорно дете и захтевам хитну реакцију – категоричан је био Косић.

Уколико се све покаже тачним, биће ово нови ударац за кошарку у БиХ, која је већ уздрмана случајем „застава” са Европског првенства, а Савез ни финансијски не стоји најбоље. Јасно је да би још један случај могао бити погубан за кошарку на овим просторима.

КСРС: Заштитићемо децу!

Из Кошаркашког савеза Републике Српске поводом целог случаја најавили су покретање захтева за дисциплински поступак пред дисциплинским судом КС БиХ. То је за „Глас Српске” рекао генерални секретар савеза Драган Ћазић.

Преузето са портала www.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. kedem isabel Reply

    здраво пријатељу. Била сам повређена и сломљена срца када се десио велики проблем између мене и мог мужа пре седам месеци у мом браку. толико страшно да је случај однео на суд за развод. рекао је да више никада не жели да остане са мном и да ме више не воли. Па се спаковао из куће и натерао мене и моју децу на тешке болове. Покушавао сам на све могуће начине да га вратим, после много мољења, али безуспешно. и потврдио је да је донео одлуку и да више никада не жели да ме види. Тако сам једне вечери, враћајући се с посла, срела своју стару пријатељицу која је тражила мог мужа. Па сам јој све објаснио, па ми је рекла да је једини начин да вратим мужа да посетим бацача чини, јер је и она то заиста урадила. Тако да никад нисам веровао у магију, али нисам имао избора него да послушам њен савет. Затим ми је дала адресу е-поште бацача чини коју је посетио. ДР апата. Следећег јутра сам послала е-маил на адресу коју ми је дала, а чаролија ме је уверила да ће ми вратити мужа у наредна два дана. Каква невероватна изјава! Никада нисам веровао, па је разговарао са мном и рекао ми све што треба да урадим. Онда их радим, тако да ме је у наредна два дана, изненађујуће, мој муж који ме није звао у последњих 7 месеци звао да ме обавести да се враћа. Тако невероватно !! Тако да се вратио истог дана, са пуно љубави и радости, и извинио се за своју грешку и бол који је нанео мени и мојој деци. Тада је од тог дана наша веза била јача него раније, уз помоћ сјајног бацача чини. Дакле, посаветоваћу вас ако имате било каквих проблема, контактирајте др апату на мејл: драпата4@гмаил.цом или га контактирајте на ВхатсАпп и Вибер на овај број: (+447307347648).

Оставите коментар