Потписани уговори за ХЕ „Бук-Бијела“, наредни изазов – како наћи новац за градњу

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Републике Српске“ Жељко Ковачевић и директор „Хидроелектрана на Дрини“ Миле Лакић потписали су данас у Требињу уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење Хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“.

buk-bijela1
Свечаности озваничења почетка градње првe од четири планиране хидроцентрале на горњој Дрини присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, те други гости из јавног и политичког живота регије.
Процијењена инсталисана снага најављене ХЕ „Бук-Бијела“ износи 93,52 мегавата, а вриједност инвестиције је око 382 милиона КМ.

Новац потребан за градњу на финансијском тржишту треба да обезбиједе, а потом и заједнички реализују Електропривреда РС и Хидроелетране на Дрини – у омјеру 20 напрема 80 одсто.

За предсједника Додика нема дилеме да је дан потписивања овог уговора историјски датум: након четири деценије коначно се креће у реализацију хидроенергетских пројеката на горњој Дрини.

Иако се због отказивања партнерства Црне Горе одустало од високе бране, а пројекат преиначен на мањи капацитет – најважније је, каже Додик, што је Бук-Бијела у власничком смислу у потпуном суверенитету Електропривреде РС.

„ЕРС ће у складу са својим интересима и понудама на финансијком тржишту – одлучивати на који ће начин ангажовати средства. Оно што је дефинитивно – у власништво нико неће моћи улазити. А да ли ће се наћи неко ко ће пројекат финансирати по систему ‘кључ у руке’, а да му испоручујемо струју док не исплатимо тај пројекат, или ће то бити ‘чиста’ финансијска трансакција за дио новца који нема Електропривреда – о томе ће се тек одлучивати“, појаснио је Додик.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће реализација пројекта обезбиједити Српској много повољнију позицију у енергетском смислу, а министар индустрије, енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић – да вјерује да ће градња хидроцентрале бити завршена и прије уговорених рокова.

buk-bijela2
„А рокови дефинисани уговором су да је припремни период годину дана, након чега слиједи 60 мјесеци извођења радова“, прецизира Ђокић.
Вд директора Електропривреде РС Жељко Ковачевић вјерује да ће партнери, ЕРС и ХЕ на Дрини, изнаћи начин да обезбиједе потребна средства за градњу, као што су успјешно финансирани и досадашњи припремни радови.

„А до сада је – у истраживање, израду пројектне студије и документације, те екпоропријацију земљишта инвестирано око 8,5 милиона евра“, рекао је Ковачевић.
Подршку пројекту дао је и епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакавши да је Бук-Бијела „важан и патриотски посао“, који обезбјеђује радна мјеста и бољи живот и коме сви треба да дају подршку и повјерење.

Извор: Радио Требиње /Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар