Промовисана нова књига Шћепана Алексића „Херцеговачки нокаут“

У Дому културе „Јевто Дедијер“ у Билећи промовисана je књига „Херцеговачки нокаут“, аутора књижевника Шћепана Алексића. Књига је изашла у издању „Куће поезије“ из Бањалуке, а саткана је од 12 изузетно занимљивих прича о Херцеговини и Херцеговцима.

О књизи су говорили професори Лазар Гњато из Билеће, који је урадио и приказ претходног Алексићевог књижевног остварења, и Радинко Крулановић, професор филозофије и логике, из Никшића, као и аутор. На изузетно плодно прозно стваралаштво Шћепана Алексића који је до сада објавио 8 књига прозе( „Набој“, „Рачвасти језик“, Име и презиме ( у два издања), „Папирна марамица“ и „Писма за све адресе“, романе „Турски друм“ и „Прст попријеко од срца“, а за штампу је приредио књигу „Херцеговачки хајдук Станко Сочивица“) подсјетила је директорица Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ Ирена Дунђер.

Својим наступом, на одушевљење публике,  програм промоције уљепшали су Марија Нинковић, солиста, и Божидар Бобо Вучур, клавир, из Требиња, а одабране странице из књиге читале су ученице Средњошколског центра „Голуб Куреш“ Татјана Ђођић и Анђела Џелетовић.

Аутор се захвалио свима онима који су својим доприносом омогућили да ова књига буде објављена, затим својим доскорашњим колегама из Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“, те нарочито професорима из Никшића, наглашавајући њихове заслуге у одбрани српског језика.

Ликовно рјешење насловне стране књиге аутор је повјерио сину Јовану, студенту завршне године Академије ликовних умјетности у Требињу, који је недавно награђен годишњом наградом за сликарство.

„Херцеговачки нокаут“ је књига за све оне  који су се одселили из Херцеговине, изградили животе и успјели, јер ништа им друго није ни преостало, како и сам Алексић пише:“Да ниси прави, не би ни оварисао путем у свијет јер они који овдје остају, нису кадри пронаћи ни тај пут а не што друго. Такви ни за шта друго и нису, сем за Херцеговине. А ти си свој пут нашао, схвативши још од самог почетка да за све оне који су у Херцеговини рођени другог пута и нема, сем оног који у свијет води“.

Организатор промоције била је Народна библиотека „Владимир Гаћиновић“ у Билећи. Промоције овог вриједног књижевног дјела биће одржане и у другим мјестима  Херцеговине.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар