Владика Григорије освештао цркву у Оџаку код Невесиња

  • Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије освјештао је данас у Оџаку код Невесиња новоизграђени Храм светих Кирила и Методија.

Потом је у храму, у присусту великог броја вјерника, са свештенством Епархије служио свету архијерејску литургију. Ово велико духовно сабрање настављено је уз трпезу љубави.

Наглашаваји да је ово диван дан за читаво Невесиње владика Григорије је рекао да изградњом цркве „добијамо мјесто на којем се поучавамо да нам је Бог дао све и да ће свима који вјерују у њега даровати живот вјечни“.

Цитирајући древну мудрост „да се радујемо лицу један другога као лицу Бога свога“, владика Григорије је поручио вјерницима да уздигну и просвијетле своја лица, да гледају један другога као сина Божијег, указујући да ће тако њихов живот бити неизмјерна радост.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић рекао је да је храм у протеклих пет година грађен уз велики труд мјештана и добру вољу донатора.

Предсједник Одбора за изградњу храма Анто Шиповац нагласио је да је Оџак коначно добио духовно средиште какво су мјештани одувијек жељели. Уручујући захвалнице највећим донаторима Шиповац је рекао да је евидентирано неколико хиљада приложника из Невесиња, Гацка, Берковића и Калиновика.

И остали чланови Одбора истакли су да је изградњом храма Оџак добио мјесто за вјерско окупљање и народно саборовање. Драган Брењо је рекао да је посебно архитектонско рјешење дало храму још љепши сјај, а Миле Уљаревић је нагласио да је изградња цркве примјер народне солидарности.

Пројекат за цркву урадио је дипломирани грађевински инжењер Ранко Окука. На приједлог владике Григорија рађена је у стилу ротонда по узору на солунску цркву Ротонду из 4. вијека.

Уз трпезу љубави, пој гусала и изворну народну пјесму саборовање је настављено у порти Храма.Све је протекло у лијепој атмосфери како и приличи скупу код православне светиње.

Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар