ХЕРЦЕГОВЦИ ИЗ НОВОГ САДА НА 9. САЧИЈАДИ У НОВОЈ ГАЈДОБРИ

  • На деветој манифестацији Сач фест 2021, која је одржана протекли викенд у Новој Гајдобри, по први пут наступила је и екипа Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији из Новог Сада. Поред Удружења из Новог Сада на манифестацији су учествовали чланови завичајног Удружења Херцеговаца из Суботице.

– Сви ми који смо имали срећу (привилегију) да се родимо и одрастамо у Херцеговини, славећи славу, Божић и све остале празнике онако како су славили наши стари његујући културу, обичаје и традицију, од свих нас који данас живимо изван Херцеговине се и очекује да наставимо да његујемо вриједности које смо понијели из Херцеговине. Али кад дођете у село као што је Нова Гајдобра, Гајдобра, и друга мјеста која су насељавали досељеници из Херцеговине, па кад видите како они који нису рођени у Херцеговини, са великим жаром и љубављу чувају и његују традицију својих предака просто останете позитивно изненађени, поготово у данашњем времену изопачених вриједности.

Топлина гостопримства осјећа се већ при првом сусрету на сваком херцеговачком окупљању. Осјећај да смо сви род рођени, као да се знамо сто година а тек смо се упознали прије пар минута даје неку карактерну црту свих Херцеговаца без обзира гдје смо рођени. Ово је први утисак о Новој Гајдобри и људима – истиче Бојан Миленић из Удружења Срба Херцеговаца а чије мишљење дјеле и остали чланови екипе Удружења.

Херцеговци из Новог Сада били су толико одушевљени да се већ резервисалу учешће и за наредну годину.

– Запаженим наступом жељели смо као и увјек до сада да представимо наше Удружење и нашу Херцеговину у најбољем могућем свјетлу.

Управо на нашем штанду били су представљени предмети из етно збирке која је у власништву Удружења као и специјалитети из богате понуде производа Огњена Шкиљевића (Хедонисте са камена).

Мирис сира из мјешине, сријемуша, подропца привукао је пажњу великог броја посјетилаца који су имали прилику да све производе дегустирају. Сав тај труд организатори су препознали и Удружење наградили признањем за допринос његовању културе и традиције.

И у наредном периоду наставићемо да посјећујемо сличне манифестације -поручују млади из Удружења Срба Херцеговаца.

 

Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар