Мјештани билећког села Подосоје прославили крсну славу Светог великомученика Георгија

Данас су мјештани билећког села Подосоје, прославили крсну славу цркве, Светог великомученика Георгија.Ова црква се налази у западном дијелу села и вјерује се да је саграђена у XIV вијеку. Према предању, њу је саградио брат Марка Краљевића, Андрија, који је пролазећи туда у Дубровник, одмарао на овом мјесту.  petar tri

Раније, црква је имала једноставан, средњевјековни изглед.Црква је више пута обнављана до византијског стила. Црква је обновљена и данашњи облик је добила 2008. год., кад је и освештана од стране епископа захумско-херцеговачког и приморског господина Григорија.

petar četri

Сваке године, на Ђурђевдан, се овдје служи литургија, којој присуствује велики број људи, како мјештана, тако и осталих.Служба се такође врши једном мјесечно. Литургију је служио отац Александар Грчић. Након литургије послужена је богата посна трпеза у црквеној кући, у близини цркве.Црквена кућа је задужбина трговца Сима Ђурковића. Изграђена је 1892.године за покој душа умрлих чланова у породици. Мјештани се организују тако што се сваке године јави један домаћин, који припрема трпезу.

petar dva

Овогодишњи домаћин је Радивоје Шешлија. У послуживању помогли су млади мјештани овог села. Подосоје се, за разлику од осталих билећких села, може похвалити великим бројем младих. И у најтежим годинама, литургија се није престајала служити, мада, у много мањем броју присутних људи.

petar 1

Данас, са поносом се може рећи да је прешло у традицију. У цркви се налази изрезбарени дрвени иконостас, а олтар је сачуван од изградње цркве.

Аутор:Петар Војновић

Извор:Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар