БЕОГРАД, 9. МАЈ 2021. ГОДИНЕ: Помен жртвама злочиначке акције „Бљесак“

  • Удружење породица „Суза“, обавјештава да се због Васкршњих празника помјера датум  обиљежавања  26. годишњице страдања српског народа Западне Славоније у агресији хрватске војске под називом „Бљесак“.

Тужна годишњица обиљежиће се у недељу, деветог маја, 2021. године са почетком у 11 часова и 30 минута

Свештенство цркве „Свети Марко“ служиће ПОМЕН жртвама а послије тога положићемо вијенац и руже на споменик жртвама ратова деведесетих у Ташмајданском парку.

Војну операцију „Бљесак” спровеле су хрватске војне и полицијске снаге,  Првог маја 1995. године на територији западне Славоније, која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине. 

У вријеме напада, подручје западне Славоније било је под заштитом снага УН-а. 

За само 36 сати протјерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима је 57 жена и деветоро дјеце.  

Избјегличка колона Срба који су се спасавали пред хрватском војском и полицијом на путу према Републици Српској  гађана је авионским бомбама и топовским пројектилима По завршетку ратних дејстава, Хрвати су покупили и покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком “непознат”, велики број њих ни до данас није ексхумиран ни идентификован.

 

 

Председница:
Драгана Ђукић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: БЕОГРАД, 9. МАЈ 2021. ГОДИНЕ: Помен жртвама злочиначке акције “Бљесак”

Оставите коментар