РАДЕ АЛЕКСИЋ: Волио бих да Новак Ђоковић обиђе Срђанов гроб!

  • У Требињу је, на Градском гробљу Подгљивље, обиљежено 29 година од трагичне смрти Срђана Алексића, Требињца који је живот изгубио у 27. години бранећи пријатеља Алена Главовића.

Срђанов отац Раде, представници градске управе и пријатељи породице, положили су цвијеће на Срђанов гроб, поред кога је Раде Алексић истакао да се туга не може избјећи, али да је понос јачи од туге.

„Када видите сузу у мом оку, то је суза поноса, јер знам да је Срђаново дјело пробудило у многом човјеку осјећај човјечности и поштовања и осјећај припадности- да Срђо припада њему“, рекао је Раде Алексић.

Он је нагласио да га усправним држи и даје му снагу и храброст подршка људи који поштују жртву његовог сина, прочитавши овом приликом и писмо људи које је добио из Лондона као знак саучешћа у болу и знак подршке, у коме је истакнуто да се диве храбрости оца који је изгубио сина и Срђаном људском подвигу.

Истакао је да би волио да Новак Ђоковић дође на гроб Срђана Алексића.

„Да се сретну два човјека – један који је својим животом показао шта треба учинити као човјек, и Новак, човјек који живи и својим животом показује цијелом свијету како човјек треба да се понаша. Ја се извињавам на мојој слободи и позиву али то ми срце тражи“, рекао је, у сузама, Раде Алексић.

Ђорђе Миљановић, потпредсједник Скупштине Града Требиња је навео да се на данашњи дан сјећамо велике жртве Срђана Алексића из једног тешког времена страдања.

„У том контексту град је посветио Срђу један међународни пливачки митинг и спортски терени у граду су названи његовим именом. Срђан је једна невина жртва, човјек који је стао на страну слабијег и који је у времену страдања показао да се може бити човјек. Пандан у другој страни био је Рефик Вишћа из Завидовића“, рекао је Миљановић.

Он је навео да би тема неке од Скупштина града Требиња могла бити и та да један дан у години буде посвећен Срђану и по дјелу њему сличним људима.

Рајко Ћапин, пријатељ породице, навео је да је Срђан постао примјер како треба живјети, достојанствено, часно и поштено.

“Ово је примјер како се сви морамо уважавати, поштовати, бити толерантни, без обзира ко смо, шта смо и одакле потичемо. Срђан је један свијетао примјер, који треба његовати, поштовати и бити примјер младим генерацијама“, навео је Ћапин.

Срђан Алексић, преминуо је у требињској болници 27. јануара 1993. године од посљедица удараца задобијених шест дана раније у центру града, бранећи Главовића.

Неколико улица у градовима у региону названо је Срђановим именом, а установљена је и новинарска награда „Срђан Алексић“, која се додјељује за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим групама.

Срђану Алексићу је постхумно додијељена и повеља Хелсиншког комитета за људска права у БиХ.

Весна Дука / Независне новине

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар