КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРА: Објављена нова књига проф. др Воја Ковачевића

  • Војо Ковачевић, универзитетски професор књижевности на Филозофском факултету у Источном Сарајеву, објавио је своју нову (пету по реду) књигу под насловом Књижевност и култура.

Реч је о још једном занимљивом читању и тумачењу наших познатих песника и прозаиста из епохе романтизма, као и стваралаца савременог доба. У складу са већ препознатљивом списатељском оријентацијом, да се бави теоријом и историјом књижевности и културе, он је и у овој књизи своју пажњу усмерио на аналитичке и критичке опсервације и запажања о ауторима, које је темељно и студиозно ишчитавао. То су: Бранко Радичевић, Вук Ст. Караџић, Ђура Јакшић, Јован Јовановић Змај, Лаза Костић, Иво Андрић, Јован Деретић, Драгиша Живковић, Радослав Братић, Љубомир Зуковић, Мирољуб Јоковић и Бранко Брђанин Бајовић. Уз њих, писац ове књиге помиње још преко 230 имена, који су везани за одређене тематске контексте.

Војо Ковачевић није аутор летимичног, узгредног и површног интерпретирања мање или више знаних костанти и запажања о ствараоцима који су предмет његовог интересовања. Напротив, он показује племениту упорност и преданост да улази у дубинска разматрања прочитаног штива и да успоставља поетске и естетске релације и симетрије наших литерарних делатника са европским културним миљеом. Његови текстови истински трагају за разрешењима постављених проблема у сферама вишеслојног интелектуалног осмишљавања. У њима се препознаје озбиљност, узвишеност и лепота Ковачевићевог стваралачког нерва.

Своје препоруке за штампање ове књиге дали су рецензенти: Мило Ломпар, Зорица Несторовић и Горан Максимовић.

Издавач је „Каирос“ из Сремских Карловаца (2020).

 

                                                                              Јово Радош

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар