Пронађена још 93 гробна места у близини  Индијанске  школе у Канади?

 • Током прошле године, тужне слике из бројних Индијанских школа у Канади су шокирале и обишле свет, а званичници су тада најавили нова „открића“, припремајући тако јавност за оно што ће уследити.

Фото: Лазар Петровић

Пише: Марина Булатовић

Нико се није надао да ће већ 25. јануара нове године приликом првог прегледа некадашњег терена резиденцијалне школе Сент Џозеф у Вилијамс Лејку (Британска Колумбија) бити откривена још 93 могућа гробна места Индијанске деце.

Резиденцијална школа Сент Џозеф радила је од 1886. до 1981. када је срушена, а школу су углавном водили римокатолички свештеници.

Између 1800. и средине 1990-их, канадски школски систем имао је за циљ да „елиминише учешће родитеља у интелектуалном, културном и духовном развоју деце староседелаца“ – саопштавају из Комисије за истину и помирење.

Државне и црквене институције отеле су из Индијанских породица више од 150.000 деце, затварали их у школе у којима су многа била физички, сексуално и духовно злостављана.

Католичка и Англиканска црква су од половине 19. века заједно са канадском државом кренуле у процес „социјализације“ Индијанаца. У том процесу је на хиљаде деце умрло, а многи родитељи никада нису сазнали шта се догодило са њима. Овај мучни систем је створио вишегенерацијску трауму која је имала дубок и трајан утицај на преживеле, њихове потомке и читаву заједницу.

Комисија за истину и помирење 2015. прогласила је Канаду кривом за „културни геноцид“, а до данас Влада није успела да смислено поправи или материјално надокнади трајну штету Индијанцима, осим што маше наранџастим заставама са паролом „Свако дете је важно“, па и Индијанско.

Премијер Трудо је 2018. признао „културни геноцид“ над Индијанским народом, а у мају 2017. је затражио од папе да дође у Канаду и упути извињење Индијанцима због улоге Католичке цркве у вођењу интерната за домородачку децу. Тек у октобру 2021. стигао је одговор из Ватикана, због све већих позива и притисака за извињење због смрти и злостављања на хиљаде Индијанске деце, да ће папа Франциско доћи у посету Канади.

Одговор се чекао више од четири године јер извињење Индијанцима, може да буде својеврсно отварање „Пандорине кутије“  –  сада и из Србије може да стигне Ватикану захтев да се папа извине и Србима због страдања српске деце широм Независне Државе Хрватске у којој је Католичка црква била саучесник, а после рата спашавала и крила усташке зликовце.

Члан Провинцијског Парламента Сол Мамакуа (Киветинонг, Онтарио) рекао је потпуно отворено на свом Твитер налогу 25.01.2022. да се овде не ради о „културном геноциду“ већ о геноциду:

Поглавица Вилијамс Лејка је испричао о деци која су била силована и мучена, и бебама које су бацане у пећи за спаљивање. Упућујем молитве Индијанцима у Британској Колумбији погођеним овом новом сумњом о 93 необележена гроба пронађена у близини индијанске школе Сент Џозеф. Геноцид.“

www.twitter.com/solmamakwa/status/1486111146209861635?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Подсећања ради, Кевин Анет, теолог и писац из Канаде, давне 1994. први је јавно оптужио Канаду, Католичку цркву и британску круну за геноцид над Индијанцима.

 

Канадска црна хроника из 2021.

Крајем маја прошле године откривена је масовна гробница са остацима 215 домородачке деце на територији некадашње резиденцијалне школе у провинцији Британска Колумбија, а крајем јуна 2021. група индијанских староседелаца у провинцији Саскачуан открила је 751 необележено гробно место у близини затворене Индијанске резиденцијалне школе. Проналажење и ископавање убијене деце Индијанаца отежава то што су уклоњени надгробни споменици. Представници Индијанаца су изјавили да је католичка црква уклањала надгробне споменике и да се то у Канади сматра злочином. Али још увек нико за тај злочин није оптужен, ни кажњен.

 

 

Марина Булатовић / Спутник Србија

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Шхаббан Reply

  Ментори и саслуживачи седмина , осмина и десетина фра Митра, фра Грге и осталих пратара и лопатара.
  Друштво одабранијех блаженика.

  Колико је хиљада пута више тужних гробова – јама безданица-
  по Херцеговини, али овој погани од владика то не допире
  у празну главуџу.

Оставите коментар