ПОСЛЕ 70 ГОДИНА СКРИВАЊА: Пронађена оригинална пресуда Дражи Михаиловићу

  • Београдски лист „Блиц“ објавио је да је дошао у посјед једине оригиналне и комплетне пресуде са суђења генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу из јула 1946. године, што је тајна која је скривана 70 година.

draza-mihailovic-750x540
Овај документ, који је прије неколико деценија нестао из свих архива југословенских обавјештајних и цивилних служби, има, према мишљењу историчара, немјерљиву историјску важност.

Документ, којим је Врховни суд Федеративне Народне Републике Југославије /ФНРЈ/ 15. јула 1946. осудио Михаиловића на смрт, налазио се, по личном Титовом наређењу, у приватној архиви једног од учесника самог процеса.

Пресуду је београдском листу на увид дао потомак једног од учесника у процесу против Михаиловића, који ју је чувао по наређењу тадашње тајне службе ОЗНЕ и Тита.

„Они су тражили да не доспе у јавност јер је у то време било живих сведока који би могли да открију исконструисану оптужницу против Михаиловића, у којој су му приписана два дела која није починио“, рекао је овај потомак, који каже да му је оригиналну пресуду рођак дао пред смрт, вјероватно због гриже савјести.
Пресуда има 45 страна и откуцана је писаћом машином на сада већ пожутјелом папиру, али је одлично очувана.

На првој страни има печат са дјеловодним бројем, а на посљедњој воштани жиг који доказује аутентичност документа.

Лист наводи да је документ прегледао угледни српски историчар Бојан Димитријевић са својим тимом и да су потврдили да је аутентичан.
Димитријевић, који је био свједок у процесу рехабилитације Михаиловића пред судом у Београду, рекао је да суд није имао оригинални текст пресуде и да ова која је пронађена има велику историјску вриједност.

Виши суд у Београду је у мају ове године рехабилитовао команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, рјешењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, јер је суд утврдио да је тог датума стријељан, али његов гроб још није пронађен.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Радомир Ракић Reply

    Коначно истина испливава на површину!Шугави комунистички режим и њихова дела!Жив је чича,умро није,док је Срба и Србије !!!

Оставите коментар