• Услијед пандемије респираторне болести изазване вирусом корона, слава Саборног храма и Града Требиња – Свето Преображење Господње, биће обиљежена скромније него што је то уобичајено.

Неопходност поштовања мјера које су прописали Свјетска здравствена организација и Републички штаб за ванредне ситуације, значајно ће смањити број гостију са којим смо годинама дијелили радост Светог Преображења.

У организација Града Требиња у уторак, 18. августа u 18.00 часова, у Културном центру биће одржана изложба о културном насљеђу „Живот на граници БиХ и Црне Горе“. Исто вече, у 20.30 часова, у Музеју Херцеговине биће  отворена изложба слика Милорада Ћоровића, поводом 10 година од његове смрти и 25 година од оснивања Ликовне академије у нашем граду.

У сриједу, 19. августа, у 11.30 часова, делегација Града положиће цвијеће на Споменик браниоцима Требиња 1991-1996. године. Истог дана у 21.40 часова у башти Хотела „Платани“ биће одржан концерт филмске и популарне класичне музике, у извођењу професора Музичке школе „Требиње“.

У организацији Аграрног фонда, 19. августа, у 17.00 часова, у Градском парку биће одржан 12. по реду Сајам меда и вина. На сајму ће се представити пчелари, винари и други излагачи из Требиња и сусједних херцеговачких оштина.

У исто вријеме, у организацији Подручне привредне коморе Требиње, биће организована традиционална промоција домаће производње, у оквиру пројекта „Наше је боље“. Штандови са домаћим производима биће постављени у Улици „Јована Дучића“.

У организацији Црквене општине Требиње у уторак, 18. августа, биће служено празнично вечерње у Саборном храму Светог Преображења Господњег. На крсну славу, у сриједу, празнично јутрење биће служено у 8.00 часова, као и Света архијерејска литургија са ломљењем славског колача у 9.00 часова.

Празнично вечерње биће служено у 20.00 часова, након чега ће улицама Требиња проћи свечана литија.

Суочени са чињеницом да ће ова година не само у Требињу остати запамћена по многим одрицањима која не можемо да избјегнемо, изражавамо наду да ћемо већ 2021. године славити на уобичајени начин, са многобројним гостима из земље и иностранства.

Позивамо све посјетиоце овогодишњих манифестација предвиђених програмом обиљежавања крсне славе, да се придржавају закључака о спровођењу мјера заштите у заједници против вируса корона. Ове мјере подразумијевају ношење заштитне маске, дезинфекцију и појачану хигијену руку и одржавање растојања лица у затвореном простору од најмање два метра.


Град Требиње